Orosz politikusokat ábrázoló babákat bocsátanak 5 ezer dolláros, átszámítva csaknem egymillió forintos kikiáltási áron kalapács alá az orosz fővárosban. A babákat eredetileg az orosz törvényhozás alsóházában, a Dumában mutatták be egy kiállítás keretében - olvasható a RIA Novosztyi orosz hírügynökségének honlapján.

A tárlat központi helye a Négy évszak című kompozíciónak jutott, amely Vlagyimir Putyin orosz államfőt mutatja be a szezonnak megfelelő foglalatoskodás közben. A tavaszt az ásóval és facsemetékkel felszerelt elnök jelképezi, a nyarat a pecabotos Putyin. Az ősz jelképe a gombaszedő államfő, míg a zord telet a válenkibe (orosz nemezcsizmában) és usankában, azaz füles sapkában síelő Putyin jeleníti meg.

A Dumában a legnagyobb frakcióval rendelkező Egységes Oroszország nevű párt képviselőit jégtáblán úszó jegesmedveként ábrázolták, de a babakészítőket megihlette az ultranacionalista Liberális Demokrata Párt, s annak vezetője, Vlagyimir Zsirinovszkij.

Készült Szergej Sojgut, az orosz katasztrófavédelmi tárca vezetőjét, Jegor Gajdar egykori orosz miniszterelnököt, valamint az oroszországi privatizáció "atyjaként" számon tartott Anatolij Csubajszt ábrázoló baba is.

A babákat árverésre bocsátják: a befolyt összegből életmentő készülékeket vásárolnak szívrendellenességgel született gyermekek számára. A kikiáltási ár 5 ezer dollár (967 ezer forint), ám a szervezők reményei szerint ennél magasabb összegért lelnek gazdára a politikusbabák, hogy minél több gyermeknek jusson életmentő készülék.