Engedélyezték az indiai hatóságok egy megvadult elefánt kilövését azt követően, hogy a bősz ormányos halálra taposott tizenkét embert az ország északi részén lévő Asszám szövetségi államban.

Mint indiai újságok beszámoltak róla, az engedély, sőt utasítás értelmében december 31-ig végezni kell a gyilkoló kedve miatt Oszamáról, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet vezetőjéről elnevezett elefánttal.

Oszama előtt négy elefántot minősítettek gyilkosnak, de azokat végül is nem lőtték le, mert korábbi, emberhalállal járó garázdálkodásaik színhelyéről átvonultak egy másik vidékre, úgyhogy tulajdonképpen kicsúsztak a területileg illetékes hatóságok kezéből.

Az elefántok agresszívvá válásának Indiában ugyanaz az oka, mint a Föld más tájain: az erdőirtás és a földművelés terjedése, ezzel együtt a települések növekedése megfosztja a vastagbőrűeket természetes életterületüktől.

Ami Indiát illeti, Asszámban található az országban vadon élő mintegy tízezer elefánt fele. Hivatalos becslések szerint az elmúlt öt évben 248 ember vált elefántok áldozatává ebben a szövetségi államban. Ugyanebben az időszakban Asszámban 260 elefántot öltek meg különféle károkat szenvedett falusiak, többségük méreggel végzett az ormányosokkal.