horoszkóp

A vegetáriánusok intelligensebbek

MTI
MTI
2006.12.16. 11:13

Az intelligens gyermekek nagyobb eséllyel lesznek vegetáriánusok felnőtt korukban egy brit kutatás eredménye szerint. A southamptoni egyetem csapata úgy találta, hogy azok, akik 30 éves korukra vegetáriusok lettek, átlagosan 5 ponttal többet értek el az IQ-teszten tízéves korukban - olvasható a BBC News honlapján.

Évtizedekkel az IQ-tesztek elvégzése után a vizsgált 8179 személyből 366-an mondták, hogy vegetáriánus életmódot folytatnak, és több mint százan azt mondták, hogy halat és csirkét azért szoktak enni. A vegetáriánusok annak idején átlagosan 106 pontot szereztek, míg a nem vegetáriusok csak 101-et. A vegetáriánus hölgyeknél az átlagos pontszám 104 volt, míg a nem vegetárius nőknél 99.

A szigorú vegetáriánusok és a megengedő, azaz halat és csirkét fogyasztó társaik IQ-pontjai között nem volt különbség.

A kutatók a jelenséget részben a magasabb iskolai végzettségnek és társadalmi helyzetnek tulajdonítják, ám véleményük szerint a kutatás eredménye statisztikailag jelentős maradt ezen tényezők számításba vétele után is.

A vegetáriánusok jellemzően inkább nők, társadalmi helyzetük jobb, és magasabb a végzettségük, mint a normál étrendű embereknek.

"Mindig is tudtuk, hogy a vegetáriánus életmód az intelligens, együttérző emberekre jellemző, akik érzékenyebbek az állatok, az emberek és a természet iránt. Ez most már tudományosan is bebizonyosodott" - mondta Liz O,Neill, a brit vegetáriánus társaság illetékese.

"Ez olyan, mint az a kérdés, hogy mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás. Az emberek azért lesznek vegetáriánusok, mert magas az IQ-juk, vagy azért, mert fogékonyabbak az egészségügyi kérdések iránt? - kommentált a hírt Frankie Phillips, a brit dietetikai társaság illetékese.