"Mentők? Jöjjenek azonnal! Letört egy körmöm!" - ezzel a problémával telefonált rémült hangon Nagy-Britanniában egy nő a segélyhívó számon egy éjszakai szórakozó helyről, de a mentők nem vonultak ki akut körömtörést orvosolni.

Csokornyi hasonló fontosságú telefonálást osztott meg a brit sajtóval a minap a kelet-angliai mentőszolgálat. Akadt olyan férfi, aki azért hívta a segélyvonalat, mert nem tudott csatornát váltani a tévéjén.

Egy másik azért telefonált kétségbeesetten, mert azt álmodta, hogy elájult és összeesett. Egy harmadik csupán a hűtőszekrényéből akart bevitetni a nappalijába egy csomag pattogatott kukoricát.

Vannak azután a mentőket taxi helyett használók, vagy használni próbálók, akik álsérüléseket produkálnak, és ha nem kellően felkészültek a mentők, kezelés után még haza is viszik a beteget, akinek kutya baja.

A segélyvonalra évente több ezer indokolatlan, a mentők munkáját csak hátráltató, a vonalat pedig feleslegesen foglalttá tevő hívás érkezik, ami karácsony táján tetőzik.