horoszkóp

Kapszulák törnek a fogyasztó fehérneműkben

MTI
MTI
2007.02.05. 18:25
Az idei párizsi fehérnemű-kiállításon és vásáron nagy számban vonultattak fel úgynevezett kozmetiko-textileket, amelyek a bennük rejlő kémiai anyagoknak köszönhetően fogyasztó vagy közérzetjavító hatásúak.

Az újfajta fehérneműk ugyan nem hoztak paradigmaváltást az utóbbi években, továbbra is elsősorban a hagyományos alsóneműkre van igény, de a különleges technikával készült textíliák izgalmas színfoltot jelentenek a fehérneműk széles palettáján.

Több olyan vállalat működik a világon, amely sikerre vitte a kozmetiko-alsóneműket, bár vannak olyanok is, amelyek belevágtak az újításba, és hamarosan felhagytak vele. E különleges alsóneműk olyan mikrokapszulákat rejtenek magukban, amelyek fogyasztó anyagot, parfümöt vagy hidratáló krémet tartalmaznak, és ezek úgy szabadulnak fel, hogy a ruha és a bőr súrlódásától a kapszulák széttörnek.

Egyetlen hátulütő, hogy egy ilyen textília 20-40 mosásnál többet nem él túl.

De akad már olyan is, amely nem ad ki semmiféle anyagot, hanem a beleszőtt nano méretű ezüst részecskékkek öli meg a bőrön lévő baktériumokat, s amely az eddigi, mikrokapszulás megoldásokkal ellentétben addig jó, amíg maga a textil szét nem megy.