Egy New York-i galéria hatalmas felháborodást keltett amerikai katolikusok körében azzal, hogy a nagyhéten egy tejcsokoládéból faragott Krisztus-szobrot akar kiállítani. A műalkotás, Cosimo Cavallaro munkája, 90 kilogramm csokoládéból készült, 180 centiméter magas, és a címe: Édes Uram.

A manhattani Lab Gallery tervét bírálta a Catholic League (Katolikus Liga) is, amely a legnagyobb amerikai polgárjogi szervezetnek tekinti önmagát. Bill Donohue, a Liga elnöke kijelentette, hogy "a keresztény érzelmek egyik legsúlyosabb megsértése ez az otromba akció", és a szervezet a galéria és az annak otthont adó szálloda bojkottjára hívta fel a híveket.

A galéria kreatív igazgatója elmondta: még most fontolgatják, hogy mindezek fényében mit tegyenek, meglepte őket ugyanis az emailes és telefonos tiltakozások áradata, és az, hogy mennyire zokon vették az emberek az elgondolást.

A Jézust ráadásul teljesen meztelenül ábrázoló csokiszobor hétfőtől lenne látható a galériában, bár az igazgató azt mondta, a kiállítás csak véletlenül esik húsvétra.

A szobor alkotója, Cosimo Cavallaro kanadai művész arról ismert, hogy élelmiszereket használ fel műalkotásaihoz, egy ízben például mozzarella sajttal festett ki egy hotelszobát.