A révbe ért szerelmesek eltunyulnak, sokkal többet esznek és isznak, és már a házasság első évében komoly súlyfeleslegre tesznek szert.

A házasság első évében átlagosan öt kilóval gyarapszik az olasz párok testsúlya, sok esetben akár nyolc-tíz kilót is felszednek a friss házasok. A boldog házasság nyomán hízó pocakról, dagadó tokáról és a deréktáji úszógumiról a La Stampa című torinói lapban kedden ismertetett olasz felmérés számol be, amelynek során 580 házasságban élő embert kérdeztek meg a 28 és 40 év közötti korosztályból.

Eltunyulnak

Az adatok riasztóak, hiszen úgy tűnik, hogy a házasság szinte elkerülhetetlen mellékhatása az elhízás: tíz házaspárból kilencnél egyértelmű a komoly testsúlygyarapodás, ami közvetlenül azután jelentkezett, hogy a pár összeköltözött. Mindössze 22 százalék számára jelent ez egy-két kilónyi súlytöbbletet, miközben a házasok 11 százalékánál az együttélés első éve 8-10 kilogramm pluszt hozott.

Az olasz tanulmány szerint a révbe ért szerelmes egyrészt eltunyul, megszabadulva a partnerkeresés mindennapi feszítő gondjaitól - az ilyen adrenalin hiánya az olasz szakemberek szerint a szervezet zsírégetési képességét is alaposan mérsékli a pszichológiai hatások mellett -, másrészt alapjaiban megváltozik az étrendje is.

A közös étkezések miatt

A megkérdezettek 29 százaléka alkalmazkodott egyértelműen párja étkezési szokásaihoz, emellett a házasok 17 százalékának véleménye szerint - akárcsak az italból - az ételből is több fogy a közös étkezések során. A megkérdezettek 14 százaléka azért eszik többet, mert szinte kizárólag az étkezések biztosítanak alkalmat arra, hogy kettesben legyenek. A megkérdezettek 13 százaléka az étvágynövelő tényezők között említette még, hogy a házasságban immár több időt töltenek otthon, míg hét százalékuk a fizikai leterheltség hiányát okolta azért, hogy sokat eszik.

Mindenesetre intő jel, hogy az olasz egybekelők mindössze nyolc százaléka tudta megőrizni, illetve csökkenteni testsúlyát.

Rövidebb élet

A La Stampa szerint a megoldás az lehet, ha a házasok megpróbálnak megszabadulni a rossz beidegződésektől, többek között attól a amelyek szerint az asszonynak háziasszony szerep jut. A házasoknak nap mint nap egymás meghódítására kell törekedniük, a vasárnapi ebédek helyett a közös szórakozásnak és sportnak engedve teret. Legalább egyiküknek kell ismét formába jönnie, és ezzel maga után húzza majd partnerét is - tanácsolják az olasz szakértők, akik szerint a cukorbetegség mellett az elhízás lesz az egyik fő oka a várható életkor csökkenésének.