horoszkóp

Online árulják a hurrikán-szuveníreket

MTI
2004.09.08. 14:39
Dobozos szelet, esővizet és parti homokot is kínálnak megvételre a hétvégén Floridában immár trópusi viharrá "szelídült" Frances hurrikánból és hátrahagyott nyomaiból az e-bay internetes árverési ház amerikai honlapján. Egyesek tréfálkoznak, mások azonban ezen a módon próbálnak pénzhez jutni, hogy helyreállítsák a károkat.
A négy ember életét kioltó vihar pusztítása nyomán igencsak tréfásnak tűnik az az aukció, amelyben tupperware-dobozba zárt szelet lehet venni. A portéka csak korlátozott mennyiségben kapható, mindössze négy doboznyi szél eladó, talán ezért érkezett az egyikre egész magas, tízdolláros ajánlat.

Mindent eladnának

A felkínált holmik között szerepel letépett tetőkből származó kátránypapír- és zsindelydarab, s akciós ajánlat is van: olyan, tetőcserép, amely a Frances által letépett darabhoz ingyen kínál egy másikat, amelyet még az előző, Charley hurrikán szakított le. A tetődarabokból amúgy szignált is kapható, bár az nem világos, ki is írta alá.

Egy asszony a vihar idején viselt pólóját akarta eladni, de eddig a kutyának se kellett, és nem kapkodnak a vevők a számos üvegben felkínált Frances-esővíz után sem. Kidőlt tölgyfát is kínálnak, de ez se kelendő, pedig a győztes licitáló ágakat, leveleket, kérget, mindent megkaphat belőle. Egy hölgy azt ajánlotta megvételre, hogy imádkozik a Frances túlélőiért, és három érdeklődő is tett ajánlatot: az ima ára nem túl heves licit után elérte a 15 centet, azaz a harminc forintot. Viszonylag nagyobb érdeklődést váltottak ki a floridaiak által a viharban készített fényképek.

Valóság vagy humor?

Az amerikai AP hírügynökségnek egy gazdasági elemző és internetszakértő úgy nyilatkozott, hogy ezek az árverések arról tanúskodnak, az emberek a nagy pusztítás után kezdik összeszedni a humorukat. Elképzelhető, hogy a szakértő nem nézte meg az e-bay honlapját: nem lehet ugyanis humor azoknak az asszonyoknak az árverése, akik közül az egyik ugyancsak zsindelydarabokat, a másik pedig parti homokot kínál, nem is titkolva, hogy a károk biztosítás által nem fedezett helyreállítására remélnek némi adományt. Amint az a lelkész is, aki feleségével és több gyermekével az egyetlen olyan szobában lakik, amelyben a tervezők kifürkészhetetlen akaratából még van áram, de nem háza, hanem temploma renoválása érdekében árverez el romdarabokat.

És van olyan, aki színes díszhomokkal tölt meg átlátszó műanyag csövet, annak két végét összezárja, s az így létrejött színes karkötőket árverezi, de nem saját céljaira, hanem bajba jutott szomszédai megsegítésére.

Persze azért nem kell aggódni azokért sem, akik csak egyszerűen pénzt akarnak keresni ezen is: már kapható kapura való tábla, amelyen a hurrikán légi felvétele mellett nagy sárga betűk hirdetik, hogy "Túléltük a Frances hurrikánt", hasonló felirattal kulcskarika ugyanott, egy jelvénykészítő ilyen feliratú jelvényt kínál, és bizonyosan hamarosan jön a megfelelő póló is - az élet megy tovább.