Japán kutatók szerint a joghurt kiválóan helyettesítheti a rágógumit és fogyasztásával megelőzhető a fogszuvasodás is.

A japán Tsurumi Egyetem kutatói szerint nincs szükség rágógumira, a joghurt is segíthet legyőzni a kellemetlen szájszagot - számol be a Reuters.

A rendszeres joghurtfogyasztás Dr. Kenichi Hojo kutatásvezető állítása szerint hatékonyan javítja a szájüreg higiéniáját, felveszi a harcot a nyelven megtelepedő baktériumok és a halitózis ellen.

Ínygyulladás ellen is

A jokohamai egyetemen végzett vizsgálat alanyai napi kétszer 90 gramm streptococcust és laktobacillust tartalmazó joghurtot fogyasztottak. Hat hét múlva a kísérlet résztvevőinél alacsonyabb lett a hidrogén-szulfid és egyéb, a rossz lehelet kialakulásában szerepet játszó illékony szulfid vegyületek szintje. A nyelvről és a nyálból származó minták vizsgálata feltárta, hogy a résztvevők 80 százalékánál két hét alatt halitózis alakult ki, ám a joghurt fogyasztása jelentősen csökkentette a kellemetlen tüneteket. Ráadásul a joghurtfogyasztás csökkentette a fogkőképződést és az ínygyulladást.

Nőknek különösen ajánlott

Korábbi vizsgálatok már kimutatták a joghurtfogyasztás áldásos hatásait. Többek között kiderült, hogy azok a nők, akik hetente legalább háromszor fogyasztanak joghurtot, kevésbé vannak kitéve a húgyúti fertőzések veszélyeinek. Emellett kutatási eredmények szerint a joghurt fontos a bélbetegségek és gasztrointesztinális betegségek menedzsmentjében és prevenciójában, illetve segít megelőzni a fogszuvasodást.