Kaktusz segít a másnaposságon

MTI
2004.06.29. 18:33
A New Orleans-i Tulane Egyetem kutatói azt állítják, hogy az egyik kaktuszfajtában található vegyület enyhíti a másnaposság tüneteit. A kísérletben résztvevő alanyok tetszés szerint bármit fogyaszthattak és a kivonatnak köszönhetően másnap nem voltak rosszul.
Megóvhat a másnaposság kínjaitól a kaktusz, amelyből a mexikóiak kedvelt alkoholos italaikat, a tequilát és a pulquét készítik. A New Orleans-i Tulane Egyetem kutatói az egyik kaktuszfajtában olyan vegyületre bukkantak, amely nemcsak enyhíti a másnaposság tüneteit, de segít megelőzni e kellemetlen állapot kialakulását is.

Nem szabad keverni az italokat

A tudósok egy 55 fős kísérleti csoport tagjaival - amelybe 21 és 35 év közötti fiatalemberek kerültek - az esti bulik előtt rendszeresen az Opuntia ficus indica kaktuszfajtából nyert kivonatot itattak. A kísérleti alanyoknak azt javasolták, hogy tetszés szerint fogyaszthatnak bármit - vodkát, gint, rumot, whiskyt, vagy tequilát, a lényeg, hogy ne keverjék az italokat. Mint kiderült, azok, akik kaktuszkivonatot kaptak, másnap reggel sokkal kevésbé érezték magukat rosszul, mint a kontrollcsoport tagjai, akiknek placebót adtak.

Felgyorsítja az alkohol lebontását

Az olyan tünetek enyhítése, mint a fejfájás és a hányinger azzal magyarázható, hogy a kaktuszkivonatban található vegyületek felgyorsítják az alkohol lebontását a májban. A másnaposság kellemetlen velejáróit pedig, mint az közismert, az alkohol lebontásakor keletkező vegyületeknek, mindenekelőtt az acetaldehidnek köszönhetjük.

A kutatócsoport egyik tagja, dr. Jeff Wiese szerint a szer hatásosságát a vér C-reaktív protein szintje mutatja, amellyel az orvosi gyakorlatban a gyulladási folyamatok mértékét jellemzik. Az alkohol okozta májkárosodás pedig tulajdonképpen aszeptikus gyulladásnak tekinthető.

Mint a kutatások kimutatták, az ivászatot követő reggelen azoknál a kísérleti alanyoknál, akik kaktuszkivonatot kaptak, a C-reaktív protein szintje 40 százalékkal volt alacsonyabb, mint a kontrollcsoport tagjainál.