Az új-zélandi születésű Keisha Castle-Hughes idén olyan nagynevű sztárok mellett versenghet a legjobb női főszereplőnek járó díjért, mint Charlize Theron, vagy Diane Keaton. A 13 éves színésznő minden idők legfiatalabb Oscar-jelöltje a kategóriában.
Keisha Castle-Hughes mindössze 12 éves volt, amikor forgatták a számára áttörést és nem utolsó sorban jelölést hozó Whale Rider című filmet. Akkor nem is sejtette, - és még most sem hiszi el - hogy alakításának köszönhetően 2004-ben bevonul a filmtörténelembe. A gála történetében ugyanis ő az első, aki tizenévesen versenghet a legjobb női főszereplőnek járó aranyszobrocskáért. A kategória eddigi legfiatalabb jelöltje Isabelle Adjani, de még ő is húsz éves volt, amikor az 1975-ös The Story of Adele H. című moziban nyújtott alakításáért jelölést kapott.

Alva írt történelmet

Keisha Castle-Hughes
Az Új-Zélandon élő Keisha Castle-Hughes éppen aludt, amikor nyilvánosságra hozták az Akadémia döntését és felsorolták a jelölteket. Az időeltolódás miatt hajnali háromig kellett volna fennmaradnia, hogy élőben nézhesse végig a közvetítést, de nem látta értelmét az éjszakázásnak. Mély álmából édesanyja ébresztette fel, aki berohant a szobájába és így kiáltott: "Keisha, éppen most jelöltek Oscar-díjra!". A kislány azt hitte, még mindig álmodik, és csak akkor kezdte felfogni a történteket, amikor hajnalok hajnalán egyre többen hívták fel telefonon, hogy gratuláljanak. A 13 éves színésznő olyan sztárok mellett versenghet a díjért, mint Charlize Theron (Monster), Naomi Watts (21 Grams), Samantha Morton (In America) és Diane Keaton (Something's Gotta Give).

Lóghat a suliból

Keisha már most, egy hónappal a díjkiosztó előtt különleges "eltávot" kapott iskolájában, hogy családjával együtt elutazhasson az Egyesült Államokba. Iskolaigazgatója is úgy véli, diákja nagy eséllyel indul a szoborért folyó küzdelemben, ezért különösebb feltételek nélkül vakációra küldte a lányt.

Gyerekek az Oscar-gálán

Az Oscar-díjkiosztó történetében a legjobb női főszereplő kategóriában eddig a már említett Isabelle Adjani volt a legfiatalabb. Ami viszont a mellékszerepeket illeti, ott több kiskorúnak is alkalma nyílt bizonyítani. A legjobb mellékszereplő kategóriában minden idők legfiatalabb jelöltje Justin Henry, akit 8 évesen, az 1979-ben készült Kramer vs. Kramer című filmben nyújtott alakításáért jelölt az Akadémia. A kategória legfiatalabb győztese pedig Tatum O'Neal, aki 1973-ban, tízévesen vihette haza a legjobb mellékszereplőnek járó díjat a Paper Moon című filmért.

Legutóbb 1993-ban állhatott tinilány a díjkiosztónak helyt adó Kodak Színház színpadán. Az akkor 11 éves Anna Paquin a The Piano című filmben nyújtott alakításáért a legjobb mellékszereplőnek járó díjat vehette át. A győztes kihirdetése mindenkit meglepett, különösen a fiatal színésznőt. A kislány meg sem tudott szólalni a mikrofon előtt, és még ma is zavarba jön, ha meglátja a trófeát, amelyet azóta fürdőszobájában tart és nem hajlandó megmutatni senkinek.