Kenyában nagy népszerűségnek örvend az ingyenes általános iskoláról szóló rendelkezés, amelyet tavaly vezetett be az újonnan választott kormány.
Az új rendeletnek néhány váratlan következménye is lett, például hogy az ingyenes iskolát látogató legidősebb tanuló nem kevesebb, mint 84 éves - írja a BBC.

Rövidnadrágos diák

Kimani Nganga Maruge ugyanazt az egyenruhát viseli, mint osztálytársai: tengerészkék zakót, fehér inget és térdzoknit. Ő is minden reggel iskolába indul, mint nyolcéves barátai, csak éppen ő kicsit lassabban halad, a botjára támaszkodva. Harminc unokájából kettő is ugyanebbe az iskolába jár, így az idős diák rokonai társaságát is élvezheti tanulás közben.

Maruge már korábban is szeretett volna iskolába járni, de erre soha nem volt lehetősége. Most azonban minden erejével azon van, hogy megismerje végre a számokat. Minden vágya ugyanis, hogy meg tudja számolni azt a pénzt, amit majd a kenyai kormány fizet neki kárpótlásul, amiért részt vett a britek elleni háborúban az 1950-es években. A Bibliára kíváncsi

Ezenkívül alig várja, hogy végre maga is elolvashassa a Bibliát, nem bízik ugyanis a papok által előadott verzióban. Nem mindenki lelkes a tanulni vágyó felnőttek láttán: sok szülő már panaszkodott, hogy csökken az iskolákban a színvonal, és túl zsúfoltak lettek az osztályok.

Maruge azonban úgy gondolja, neki hasznát veszik az iskolában. Úgy véli, történelemből maga is tud előadást tartani a gyerekeknek, hiszen megélte majdnem az egész XX. századot.