Házassághosszképletet dolgoztak ki amerikai kutatók, amelyből kiszámítható, hogy az egyes pártípusok hány év együttlétre számíthatnak. A képlet segítségével állítólag stabilizálható egy kapcsolat, mert megmutatja hol a hiba.
A képlet, vagy egyenlet mintegy 600 házaspár és húsz év tanulmányozás eredménye. Az egyik legfontosabb tényező benne a párok konliktusmegoldó módja, amely elég jól kifejezhető matematikailag. Az amerikai kutatók szerint három alappáreset fordul elő.

Affair 1, Affair 2, Affair 3

Az elsőben férj és feleség egyaránt rutinszerűen kerüli a konfliktusokat. Ha véleményeltérés merül fel, sohasem vitáznak, meghallgatják a másikat, de nem próbálkoznak meggyőzni ellenérvekkel. Az ilyen házasságok érzelemmentesek, kötelékei nem szorosak, mégis tartósaknak bizonyulnak. A második alaphelyzet jóval viharosabb, mindkét fél hevesen vitatkozik, olyanok, mint két ügyvéd a tárgyalóteremben. Mindenen képesek összekapni, ennek ellenére tartós az ilyen házasság is. A harmadik alappár esetében a felek meghallgatják egymást, tisztelik a másik véleményét és csak néha vitáznak. Ez is stabil házasság.

Gond akkor van,

ha két ellentétes személyiség kerül egy párba, például a férfi heves vitázó, a feleség viszont konfliktuskerülő. Az ilyen duó a válás felé halad. A kutatók nem csak azt próbálták matematikailag leképezni, hogy miket mondanak egymásnak a házasfelek, hanem - videófelvételek tanulmányozása révén - azt is, hogy hogyan, és belevették számításaikba a mimikát, a testbeszédet. Az olyan érzelmek, mint düh, ellenségesség, nyerseség negatív értékeket kaptak, míg a humor és a békés hangnemű vitára törekvés pozitívakat. Mindezek alapján meghatároztak egy semleges pontot, illetve egyenest. Ha jócskán és meredeken negatív tartományba kerül egy páros vonala, akkor a házasság várható "élettartama" 5,6 év. Ha csak kicsit "lejt" a vonal, akkor kihúzhatják akár 16,2 évig is egymás mellett. A pozitív tartományba emelkedők házasságai természetesen ennél is tartósabbak. Mindezeket a gyakorlatban is ellenőrizték a hatszáz páron.

Azt mondják, segít

A képlet amúgy tartósíthat is házasságot, ugyanis megmutatja hol a hiba, és ezt javítgatva stabilizálni lehet egy frigyet. Ha például a hevesen vitázó férj felesége megtanulja miként válaszoljon a verbális támadásokra, valamennyire méltó ellenfelű szópárbaj-bajnokká válhat, a férfi pedig visszafog hevességéből, egymáshoz vezető boldog középútra lelhetnek.

Az egész projekt összehangolója John M. Gottman, aki a Washington Egyetem tudósaival dolgozta ki a házassághosszképletet. Gottman mindazonáltal megjegyezte, hogy az egész még korai szakaszban van.