horoszkóp

Hello Kitty megérkezett Budapestre

hh
2004.11.10. 21:32
A cukiság netovábbja, a fél Japánt és egész Amerikát megbolondító, nagyfejű, rajzolt kiscica, Hello Kitty harminc éves korára Magyarországra is eljutott.
A Hello Kittyt és barátait gyártó japán Sanrio cég első magyarországi képviselete nyílik meg a héten az egyik kihalt állatról elnevezett üzletház második számú épületének második emeletén. A japanofilek és örök tinédzserek számára örvendetes esemény sajtótájékoztatóján embernagyságú Hello Kitty üdvözölte a Spoon állóhajóra összegyűlt fanokat. Nem voltak túl sokan, de ne ez nem csoda, mert itthon még csak kevesen ismerik a figurát.
#alt#
Hello Kitty galéria

Kitty és a Zen

Kitty az évtizedek során kultusszá vált, a cukiság tökéletes megtestesítőjévé (német-japánul: über kawaii), az imádnivalóság csimborasszójává. A figurát világszerte mindenhol ismerik és szeretik. Ennek oka a gyártók szerint a kiváló minőségben előállított termékek mellett az, hogy Kittyre elég csak ránézni, és az ember spontán örömet, a létezés örömét érzi legbelül. Egyesek szerint ez azért van, mert Hello Kitty egy zen buddhista karakter.

Nagy mosoly, nagy üzlet

A tizennyolc millió jenes tőkéjű gyártó cég szerint filozófiájukban - "Small gift, big smile!" - rejlik sikerük. Világszerte négyezer üzletük van, kétezer-ötszáz különféle terméket árulnak, és havonta száz-kétszáz új terméket dobnak piacra. 2003-ban nettó árbevételük nyolcvanhárom millió jen volt, az cirka százötvenmilliárd forint. A Sanrio főnökei nyugodtan hajthatják le fejüket éjszakánként bankjegyekkel kitömött párnájukra, hiszen ők mosolyt és boldogságot árulnak. Emellett jelentős összeggel támogatják az UNICEF nemi megkülönböztetés elleni harcát is. A tokiói székhelyű cég ajándéktárgyak gyártása mellett könyvkiadással, újságterjesztéssel, filmgyártással, éttermek, sőt vidámparkok működtetésével foglalkozik.

Visszafogott nyitás

#alt#
Kawaii

Az itthoni forgalmazó is nagy lehetőséget látott a kis cicában, bár kezdetnek még csak négyszázötven különböző terméket árulnak. A hozzánk behozott termékek kiválasztásánál visszafogattak voltak, hiszen szinten mindent lehet már kapni Hello Kittyben: televíziót, CD lejátszót, toastert, wc-ülőkét, robotot, gyémántot. Ehhez képest nálunk egyelőre a legkülönlegesebb termék a wc-kefe és a selyemernyő. Ezeken kívül pedig a szokásos repertoár kapható: ruhák, plüssfigurák, fogkefe, fésű, sokféle táska, tolltartó, kulcstartó, bögre illetve papír- és írószerek. Kezdetnek ennyi, de a kínálatot folyamatosan bővítik, talán hamarosan ők is felbátorodnak, annyira, hogy itthon is lehessen kapni Hello Kitty vibrátort.