Jelbeszéddel kért fogorvost a beszélő gorilla

2004.08.10. 11:56
Amikor Koko, a süketnéma jelbeszédet használó gorillahölgy fájdalomra kezdett panaszkodni, 12 orvos - köztük egy fogorvos -lendült akcióba. Mint később kiderült, Koko rendkívül pontosan fejezte ki magát: a fájdalom oka egy szuvas fog volt, amit szerencsésen ki is húztak.
A 135 kilós gorillalány azzal tett szert világhírnévre, hogy több mint ezer kézjelzést sajátított el a siketnémák jelbeszédéből. A beszélő gorilla egy hónappal ezelőtt kezdett fájdalomról "panaszkodni" gondozóinak, akik egy 10 fokra osztott fájdalomskálát használtak arra, hogy megtudják, mekkora a fájdalom - számolt be róla az AP. Az emberszabású eleinte csak alacsony fokozatú kellemetlenségről adott jelet, de az utóbbi napokban már következetesen a kilences és a tízes szintre bökött, s eközben mindig a szájára mutogatott.

Orvosi konzílium és általános kivizsgálás

A kipusztulóban lévő faj megmentésére alakult Gorilla Foundation szakemberei ekkor összehívtak egy 12 tagú orvosi konzíliumot, s teljes körű kivizsgálásnak vetették alá a majomhírességet. Kiderült, hogy Koko - mint az egyik specialista megjegyezte - "nagyon pontosan fejezi ki magát": valóban egy elszuvasodott hátsó fog bántotta.

A műtétet altatásban kellett végezni, és a lehetőséget kihasználva a gondozók és orvosok úgy döntöttek, hogy egyúttal egy általános állapotfelmérést és kivizsgálást is elvégeztek a nősténygorillán. A specialisták közt volt kardiológus, három fogász, egy orr-fül-gégész, két állatorvos, egy belgyógyász és egy nőgyógyász is, akik szerint Koko kiváló egészségnek örvend. Az orvosok mind önként jelentkeztek a nem mindennapi feladatra: "Nem túl gyakran adatik meg a lehetőség, hogy ilyesfajta hírességgel dolgozhassunk" - mondta Dr. David Liang, a Stanfordi Egyetem professzora, majd hozzátette: "Bár Koko talán kevésbé követelőző."

Kisebb kórház a gorilla-lakosztályban

Az orvoscsapat vasárnap vonult ki Kokóhoz, hordozható röntgengépet és ultrahang-készüléket is hoztak magukkal. A kivizsgálásra Koko saját apartmanjában került sor, amelynek berendezése minden gorillaigényt kielégít: a vécé és televízió mellett DVD-lejátszó és rengeteg játék gondoskodik a gorillahölgy szórakoztatásáról.

A 33 éves Koko már igencsak megérett egy átfogó kivizsgálásra, lévén az elmúlt 20 évben nem került ilyesmire sor, a fogságban tartott gorillák pedig általában nem élnek tovább 50 évnél. Leggyakoribb halálozási ok köztük a szívroham. Szerencsére a négyórás kivizsálás - és a foghúzás - után Kokót orvosai teljesen egészségesnek nyilvánították.

Koko elrakta orvosa névjegyét

Koko mellett ott volt tanára, Francine Patterson, amikor az operáció után magához tért az altatásból. Beszámolója szerint a gorilla orvosaival szeretett volna találkozni, és mikor mindannyian körülvették, köszönetet mondott nekik. Egy piros ruhás doktornőt közelebb intett magához, s amikor az bemutatkozás gyanánt átnyújtotta neki névjegykártyáját, Koko szelíden átvette, alaposan megvizsgálta, majd gyorsan lenyelte. "Ettől eltekintve teljesen összeszedetten és nyugodtan viselkedett" - számolt be dr. Liang az eseményekről.