horoszkóp

Fogynak a kreatív finnek

2005.06.30. 15:04
Lusta macska, akinek szájába kell helyezni az egeret - így jellemzi a mai finn embert az MDC RISC International tanulmánya, amely szerint az utóbbi években 150 ezerrel csökkent a kreatív finnek száma.

A lakosság 17 százaléka nevezhető kreatívnak, 2004-ben még 20, míg 2002-ben 22 százalék volt ez az arányszám - ismerteti a tanulmány megállapításait a Helsingin Sanomat finn napilap. A legutóbbi egy év három százalékpontos csökkenése gyakorlatilag 150 ezer ember "eltűnését" jelenti, a tanulmány szerint az ő kreativitásukat valamilyen rutinszerű tevékenység váltotta fel.

Elvirágzott a kreatív réteg?

A kreatív réteg fogalmát néhány évvel ezelőtt Richard Florida amerikai kutató vezette be A kreatív réteg virágzása című sikerkönyvében. Florida szerint a kreatív réteghez tartoznak a művészek, IT-szakértők, kutatók, akik a gazdasági növekedés motorjai. A kreatív személyiség jegyei: a változtatásra való hajlam, a rugalmasság, a függetlenség. A kreatív ember nyitott más kultúrák felé, empatikus, pozitívan viszonyul az új technológiákhoz. A RISC tanulmányától eltérően Richard Florida toplistáján Finnország a második helyet foglalja el, közvetlenül Svédország után.

Beledöngölik őket az átlagba

A tanulmány szerint a kreatívok számának csökkenése részben annak tulajdonítható, hogy a menedzserek nem nézik jó szemmel a kezdeményezőkészséget és a kreativitást, ehelyett a hatékonyságra és alárendeltjeik tevékenységének közvetlen ellenőrzésére összpontosítanak.

A kreatív embernek "szabad környezetre" van szüksége: a rugalmasságot, kísérletező kedvet elfogadó munkahelyre, ahol a különbözőséget is tolerálják. Finnországban a "számok menedzsmentje" dominál, és ez megfosztja a kibontakozáshoz szükséges környezeti feltételektől a kreatív személyiséget - értékelik finn szakemberek a RISC-tanulmány adatait.