Indiában kreatívan hasznosítják az ingyen kondomot

2004.08.16. 17:16
India és Thaiföld lakossága az államilag osztogatott ingyenes óvszereket hajlamos az eredeti rendeltetéstől eltérő, különösnél különösebb célokra használni - születésszabályozásra és nemibetegségek elleni védekezésre a legkevésbé.
India és Thaiföld népességének robbanásszerű növekedése, valamint az AIDS terjedése állandó problémát jelent a térségben. A két ország kormánya térítésmentesen osztogatott kondomokkal próbálja felvenni a harcot ezek ellen, ám az állampolgárok előszeretettel használják az ingyengumit eredeti rendeltetésüktől eltérő célokra - írja a Telegraph. Az egészségügyi szociális munkások tapasztalatai alapján úgy tűnik, a találékony nép igen kreatív: tetők szigetelésére, utak megerősítésére, sőt, szárik aranyszál-szegélyének fényezésére is használja a születésszabályozási- és betegségmegelőzési eszközt.

A hadsereg is óvszerrel védekezik

Indiában évente másfél milliárd gumióvszert állítanak elő, melyeknek mindössze körülbelül a negyedét használják fel rendeltetésszerűen - állítja a Lucknow-i King George Orvosi Egyetem kutatóinak jelentése. A vidéki falvakban például elterjedt az a szokás, hogy a földeken dolgozó munkások így visznek vizet magukkal - nem ivóvízként, hanem azért, hogy szükségük végeztével meg tudjanak mosakodni. Az indiai hadsereg is nagyszámú óvszert használ: a puskák és tankok ágyúinak csöveit védik így a por ellen.

Biztonságos utak

Az is kiderült, hogy a több mint 890 millió, ingyen kiosztott kondom jelentős része útépítéseken végzi: a vállalkozók betonnal és kátránnyal keverik el, és az így kapott masszát terítik az utak felső rétegére, mivel simább és repedezés-mentes felszínt biztosít. Az építkezéseken is elterjedt gyakorlat, hogy a tetők szigetelésében a cement alatt kondom-réteggel gátolják meg a víz beszivárgását.

Síkosított szövőszékek

Varanasi tartomány takácsai közt elterjedt gyakorlat, hogy a szövőszékeiket nedvesített gumióvszerekkel kenik, a készülő szárik szegélyhímzéséhez használt arany- és ezüstfonalat pedig szintén ugyanezen módszerrel fényesítik. Mindehhez naponta 200 ezer kondomot is felhasználnak. Yusuf Bhai szárikészítő szerint ezeket a gumikat ügynököktől vásárolják, akik - mint kiderült - családtervezési és AIDS-megelőzési szervezetektől szerzik be azokat.

Annyian lesznek, mint a kínaiak

India népessége 2001 márciusában 1,3 milliárd körül volt, 2035-re várhatóan eléri az 1,46 milliárdot is, és ezzel megelőzi majd a jelenleg legnagyobb lélekszámú Kínát. J.K. Banthia népszámlálási biztos szerint India népessége csak 1991 és 2001 közt 182 millióval gyarapodott, ami több, mint Brazília becsült népessége. Az indiai kormány még a hatvanas években kezdett ingyen óvszert osztogatni a népességnövekedés visszaszorítására, amit az AIDS-betegség felfedezését követően az is indokolt, hogy kiderült: a Földön itt a legnagyobb a HIV-pozitív betegek száma.