horoszkóp

Hidegben jobban harapnak a kutyák

2006.01.20. 15:03
A rendkívüli hideg rendkívüli agresszivitást válthat ki a moszkvai kóbor kutyákból - figyelmeztetett egy orosz állatpszichológus. Bezzeg a macskák csak bebújnak valami meleg ficakba, és alszanak.

Andrej Nyeuronov szerint a mínusz 27-30 fokos rendkívüli hideg a szokottnál aktívabbá teszi a gazdátlan ebeket. Az ok kegyetlenül egyszerű: a szerencsétlen állatoknak sokkal többet kell mozogniuk, hogy elkerüljék a megfagyást. Amit máskor nem vagy csak nagyon ritkán tesznek meg, arra most szinte rákényszerülnek: lemennek a metróba, falkákba verődnek az aluljárókban, és ott esetleg rátámadnak egy-egy magányos járókelőre. A melegebb helyekért vívott élet-halál harcban az ilyen kutyák kétlábú sorstársaikkal: a hajléktalan emberekkel szemben is agresszívak.

Laza macskák, életrevaló madarak

A macskákra épp ellenkező hatással van a szokatlan hideg: lustábbá válnak, és egy viszonylag melegebb zugba bújva sokat alszanak.

Nehéz idők járnak egyes madárfajokra, így a pirókokra és a cinkékre, őket etetni kell - folytatta Nyeuronov. A galambokkal és a varjakkal más a helyzet: annyira otthon vannak már a városokban, hogy szinte minden nehézségre megtalálják a megoldást. A galambok megbújnak a meleg padlásokon, a varjak pedig - amelyek rendkívül intelligens és ravasz állatok - a tökélyre vitték a lopás művészetét, úgyhogy egy kis túlzással a föld alól is szereznek maguknak táplálékot.

Az állatpszichológus a végén részvéttel jegyezte meg, hogy a kemény fagyokat hősiesen túlélő állatok jelentős része az időjárás enyhülésével elpusztul. Ennek az a magyarázata, hogy szervezetük, amely a zord időszakban a maximális "fordulatszámon" működött, a külső terhelés csökkenésekor egyszerűen felmondja a szolgálatot.