horoszkóp

Jógával lazítanak a stresszes kutyák

2004.07.08. 10:38
A kutyafodrász, kutyamanikűr és a kutya-úszómedence már a múlté; az igazán trendi kutyák ennél már jóval kifinomultabb szenvedélynek hódolnak, amely testi kondíciójuk fejlesztése mellett lelküket is magasabb spirituális szintre emeli. A legmenőbb kutyák tehát jógára járnak.
Amerika sok érdekes dolgot adott már a kisállattartóknak: innen indult például az a mozgalom, amely szerint a macskatartók úgy tudnak igazán meghitt kapcsolatot kiépíteni kedvencükkel, ha macska-kompatibilis dallamokra könnyed táncot lejtenek vele. Az állatokkal való közös testedzés és spirituális kapcsolat úgy tűnik, folyamatosan foglalkoztatja a gazdákat, így vélhetően még sok további új és izgalmas felfedezést születik majd a témában. Most épp a kutyajóga hozta lázba a világot.

"A lótuszülés nem megy nekik"

Dan Thomas állat-terapeuta, a londoni Pet Pavilion vezető állatgondozója volt az, aki Angliában elterjesztette az új őrületet, amely - természetesen - Amerikából indult. A guru azt állítja, maga is megdöbbent azon, micsoda hatással vannak a gyakorlatok a kutyákra. "Még a legkezelhetetlenebb résztvevők is pár perc alatt ellazultak, és egyre nyugodtabbá váltak. Igaz, a lótuszülés nem megy nekik" - számolt be a BBC News Online-nak eredményeiről. "A jógázó emberek egy idő múlva általában sokkal nyugodtabbak lesznek. Kutyáknál ez ugyanígy működik, persze, csak ha megkapják a szükséges segítséget ahhoz, hogy fel tudják venni a különböző jógapozíciókat." - számol be az oktatóként is közreműködő Thomas.

Jógázó spániel volt az első

A jóga ősi, több mint 2500 éves indiai hindu gyakorlatsor, ami a relaxációs- és légzési technikák kombinációja, kiegészülve olyan testgyakorlatokkal, amelyek jó ellenszerei a stressznek, javítják a keringést és az ízületek mozgékonyságát. A kutyajóga ötlete Suzi Teitelman amerikai jógaoktatótól ered, akinek feltűnt, hogy spánielje előszeretettel csatlakozik hozzá, mikor napi jógaedzését végzi. "A legtöbb kutya szeret nyújtókodni, és imádja, ha masszírozzák." - mondta el a BBC News Online-nak adott interjújában a jógatanárnő.

Mancsmasszázs és kollektív záróima

Az első angol kutyajóga-kurzus négy- és kétlábú résztvevői úgy tűnik, lelkesek. Claire Margarson három kutyáját hozta magával, és állítása szerint elképesztő eredményeket értek el. "Azelőtt egyikük sem csinált semmi ehhez hasonlót, de azonnal imádták. Először a levegőbe kellett nyújtogatni a lábukat, majd szokatlan pozíciókba tekergették őket és megmasszírozták a mancsaikat. A legtöbb gyakorlatot ők is az emberekkel együtt csinálták. Végül még arra is sikerült rávennünk őket, hogy összetegyék a mancsukat a kollektív záróimához." - mondta el Ms. Margarson, aki azt állítja, hogy a foglalkozás után a kutyáknak látványosan jó volt a közérzete. "Mind nagyon jól aludtak este, és sokkal energikusabbak voltak, mint általában."

Életmód-felmérések mutatták ki, hogy manapság 15 millió amerikai végez jógagyakorlatokat is a napi fitnessz-tevékenysége részeként - kétszer annyian, mint öt évvel ezelőtt. A kutyajóga támogatói remélik, hogy mozgalmuk szintén ilyen gyorsasággal terjed majd el.