horoszkóp

Kávéjáról ismerszik meg az ember

2005.08.22. 16:40
A kapucsínó kedvelői fiatal, kulturált, vidám és elegáns nők - derült ki egy osztrák felmérésből. Japán kutatók szerint a kávé megvéd a májrák ellen.

A kávé sok mindent elárul a fogyasztójáról - derült ki egy nemrég elkészült osztrák tanulmányból. Az eszpresszókávét rendelők például a szexualitást és az energiát választják.

Vidámság fahéjjal

A Karmasin osztrák motivációkutató-intézet felméréséből kiderült, hogy az eszpresszó-típus az osztrákok képzeletében úgy él, mint aki elegáns, teraszos tetőtéri lakásban lakik, Porschét vezet és a Maldív-szigeteken nyaral. A típus női megfelelője a kapucsínó, a tejjel megszelidített eszpresszó, amely a Szex és New York-életérzést képviseli. Így ezt a kávét általában fiatal, kulturált, vidám és elegáns nők választják.

Megbízhatóak a melange-t kedvelők

A melange ezzel szemben elsősorban a negyven-ötven év közötti nők kedvence, akiket a felmérésben részt vevők gondosnak, műveltnek és konzervatívnak látnak. Gondosan felújított, szép régi bérházban laknak és Mercedesszel vagy Passattal járnak. A hosszú feketekávé viszont minden alkalomhoz illik - derült ki a felmérésből. Az ilyen kávét rendelők megbízhatóak, nagy a teherbírásuk és erős az akaratuk. Általában sorházban laknak, VW Golfot vezetnek és Olaszországban vagy Karintiában nyaralnak.

Kamaszos vanília

A vanília- csokoládé- és karamell-aromával megbolondított kávékat elsősorban azok választják, akiknek sosem sikerült igazán felnőniük. Ez a típus játékos, gyermeki, modern, kíváncsi, élvezi az életet és imádja az édességeket. A férfiak mindenesetre lehetőleg ne a karamellás kávé mellett döntsenek az első randevún, mert a felmérésben részt vevőknek csupán egy százaléka értene egyet választásukkal.

Megvéd a bajtól

Egy korábbi kutatás eredményei szerint a kávé egyébként jótékony hatással van a szervezetre. A rendszeres kávéfogyasztás japán tudósok szerint több mint ötven százalékkal csökkentheti a máj rákos megbetegedésének kockázatát. A koffein hatóanyagait először állatokon végzett laboratóriumi kísérletek alapján tanulmányozták, majd az eredményeket a ország egészségügyi hatóságai elé tárva engedélyt és lehetőséget kaptak arra, hogy több mint 90 ezer emberen is megfigyeléseket végezzenek. A rendelkezésükre bocsátott alanyok fele májrákban szenvedett.

A kutatók megállapították, hogy azok körében, akik soha nem, vagy csak nagyon ritkán fogyasztottak kávét, százezer emberre vetítve 547,2 esetben fordult elő májrák, míg a kávéivók között ez a viszonyszám 214,6 volt. Az utóbbi csoporthoz tartozó emberek napi három-négy csésze kávét isznak.

A megfigyelések eredményeinek kiértékelésekor figyelemmel voltak olyan tényezőkre is, mint korábban elszenvedett májbetegségek, táplálkozási szokások, az életkor és a nem.