horoszkóp

A languszta képtelen a szenvedésre

MTI
2005.06.01. 11:29
A langusztát a szakácsok élve dobják a forró vízbe, ahol lassú halállal múlik ki. Évszázadok óta ez a legszörnyűbb kulináris rítus. Borzalmas tortúra az íz fokozása végett. A tudomány legújabb állása szerint azonban a páncélos agóniáját nem kíséri szenvedés, mivel olyan primitív az idegrendszere, hogy fájdalmat nem érez.

Az első tanulmányokat erről a témáról norvég tudósok készítették. Az oslói kormány megbízásából etológusok, biológusok és vegyészek boncoltak élve és főztek meg több száz langusztát, míg a következő filozófiai és pszichológiai következtetésre jutottak: az állatoknál megfigyelt állítólagos szenvedés csak az ember egójának kivetítése, vagyis az emberek adnak érzelmi magyarázatot annak a jelenségnek, amely langusztában csupán mechanikai. A szakácsok bűntudatát kiváltó, a fazékból kihallatszó állítólagos sikolyok is csak emberi képzelgések. Mindezt megerősítették a kaliforniai és az oklahomai egyetemek kutatói is.

Nagy kő esett le a szívükről

A hír gyorsan elterjedt a világban és egyeseknek nagy megkönnyebbülést jelentett Olaszországban - írja a Corriere della Sera című olasz napilap. A livornói Gambero Rosso (Vörös Rák) tulajdonosa bevallotta: annyira zavarta a páncélosoknak ilyen módon való elkészítése, hogy inkább halakat tett az étlapra. Ezután az étterem újra méltó lesz nevéhez.

A környezetvédők tiltakoznak

Toszkánában mindenesetre a Zöldek gondolkodnak egy olyan törvénytervezeten, amely tiltaná állatok eleven megfőzését. Szerintük biodinamikai és bioenergiai vizsgálatok bizonyítják, hogy igenis érzékenyek a rákok és éreznek fájdalmat. De ha nem így lenne, akkor is méltóbb és gyorsabb halált érdemelnének - mondják.

A halászok is kételkednek. Számukra azonban a languszta elkészítési módja már évek óta nem téma. Egy betiltott, mégis használt láncos vontatóháló ugyanis tönkretette az élőhelyüket és a Tirrén-tengerből gyakorlatilag eltűntek.