Mély sérelmeket és undorító titkokat kutat egy amerikai művész, akinek névtelenül, egy levelezőlapon lehet gyónni. A beérkezett titkokból műalkotások készülnek.

Frank Warren Amerikában élő művész az emberek legbensőbb titkait kérte, s mostanra már tízezernyi írott gyónás van birtokában, mert a levélírók neki számolnak be kamaszkori csínytevéseikről, szexuális fantáziáiról, ocsmányságaikról.

Pisis hógolyó

"Mindig belepisiltem a hólgolyókba, mielőtt megdobáltam velük a barátaimat" - áll az egyik levelezőlapon. "Még mielőtt férjhez mentem volna hozzá, már tudtam, hogy végül is el fogok válni tőle, és meg is tettem" - vallotta be egy asszony. "Rendszeresen ellopok kisebb tárgyakat a barátaimtól, hogy eltegyem emlékbe" - olvasható egy másik lapon. Warren minden nap a legkülönfélébb leleplezéseket találja levélszekrényében és úgy tűnik, hogy a titkoknak se szeri se száma.

Mindent a kultúráért

Vállalkozásába 2004 novemberében kezdett bele azzal a céllal, hogy az eredményt bemutatja majd egy művészeti kiállításon. Nyomatott több ezer, önmagának megcímzett levelezőlapot, s ezeken arra biztatta mindenkit, hogy írják meg egy eddig még soha fel nem fedett titkukat. A levelezőlapokat metrón, éttermekben osztogatta, és könyvtárakban a kötetek lapjai közé rejtette. Eddig mintegy húszezer kisebb vagy nagyobb titkot vallottak így be neki. A legérdekesebbeket felteszi internetes honlapjára, valamint az őt leginkább megindító titkokból művészeti alkotásokat készít.

Warren a legképtelenebb dolgokat tudja meg, Connecticut államból például ezt írta valaki: "akarom, hogy valami tragédia érjen és ezáltal legyen okom dühösnek lenni a világra". "Nem tudom megmondani a kislányomnak, hogy véletlenül elgázoltam a macskáját" - írta egy apa. Egy asszony beismerte: "Csak tréfáltam, amikor azt mondtam neki, hogy állapotos vagyok". Akadnak kifejezetten rosszindulatról árulkodó titkok, például az, hogy "vegetariánus nővéremnek marhahúst kevertem a vacsorájába", de jóindulatra utalóak is, mint: "Némelykor pénzt dobok mások parkolóórájába".

Szenvedély

Közben pedig szenvedélyévé vált mások titkainak a megismerése. Minden nap örömet szerez neki, ha tucatjával talál levélszekrényében a világ minden részéből érkezett lapokat. "Van olyan nap, amikor száz lapot is kapok. De még ilyenkor is elszomorít, ha már az utolsót is kézbe vettem. Mindig azt kívánom, hogy bárcsak lenne még" - mondja Warren.