Bojkottálják a bőrnadrágosok az Oktoberfestet

2004.03.17. 14:35
A bőrnadrághordás hű, bajor képviselői bojkottal fenyegetik a híres müncheni Oktoberfestet. A Lederhosen-viselés tradíciójának büszke továbbvivői a tartomány kormányzatával történt nézeteltérések után döntött úgy, hogy jelenlétükkel idén nem emelik majd az össznépi vigasság fényét.
Anyagi támogatásaik csökkentésén felmérgesedve a német hagyományőrző viseletet hordók szövetsége a kormánypárt, a Keresztény Szocialista Unió (CSU) ellen kezdett el tüntetni országszerte. A kormány ugyanis úgy döntött, hogy megvonja a hagyományőrző ruhák ártámogatását, mely eddig a méregdrága öltözékek vételárának 12 százalékát tette ki.

Ohne Leder

Elkeseredett akciójukban az Oktoberfestet is célpontul tűzték ki. Elhatározták, hogy idén nem vesznek részt a tavaly kb. 6,3 millió mulatozót vonzó ivászat nyitóünnepségén, amelynek egyértelműen a lederhosen-fickók jelentik a legnagyobb látványosságát.

"Ez a bojkott csak egy a fegyvereink közül" - mondta el az AFP hírügynökségnek Adi Müller, a Bavarian Trachtenverband nevű szervezet helyettes vezetője. A szervezet több mint 300 ezer embert képvisel, és közel 1000 helyi szervezetet fog össze. "Nagyon csalódottak vagyunk" - folytatta Müller. "Ha az állam megszorításokat akar eszközölni, folyton minket vesznek elő elsőként, mert mi csak önkéntesek vagyunk."

Drága dirndli

Müller szerint a Tracht, a bajor tradicionális viselet "Bajorországhoz tartozik, kultúránk részeként." A ruházat férfiaknak rövid bőrnadrágot és hímzett hozentrógert, a nőknek pedig hosszú, rakott szoknyát és mélyen kivágott blúzt jelent. Ezek az öltözetek nagyon drágák, a nők dirndlije akár háromezer euróba (kb. 760 ezer forintba) is kerülhet, amit eddig részben az állam finanszírozott. Most, az egész Németország területén érezhető gazdasági hanyatlás hatására azonban a bajor állam is kénytelen volt csökkenteni a támogatások összegét.

Müllerék harcolnak a lederhosen-kultúra életben tartásáért. "Tagjaink szintén rossz anyagi helyzetben vannak, de mi készek vagyunk mindent megtenni sajátos öltözködési kultúránk életben tartásáért. Akár állami segítség nélkül is" - nyilatkozta.