Liz Langley megvilágosodott a Gyűrűk Ura megtekintése után és rájött: az élet nagy tanulságainak kinyilatkoztatása mellett a párválasztásban is hasznos segítséget nyújt a tolkieni remekmű.
"Amikor Aragorn megjelent a vásznon a Király Visszatérben, felsejlett előttem annak a srácnak az arca, akivel egyszer randiztam. Ő is színész volt, de az egészen rossz fajtából. Aztán arra is rájöttem, hogy egy másik pasi, akivel találkozgattam, Gollamra hajaz és még kettőt felidéztem a film közben, akik pedig kiköpött Gimlik. Na jó és még legalább kettő van, akiket a hobbitok osztályába sorolhatok. Ettől egészen felvidultam, mert ráébredtem milyen sok srác adatott nekem" - írja az Alternet.org amerikai weboldal publicistája. Felismerését tett is követte: megalkotta a Gyűrűk Ura Randikézikönyvet.

Az Alternet.org az egyesült államokbeli Független Médiaintézet szájtja, amelyen híreket, vélemény- és tényfeltáró írásokat közölnek. Bárki megjelentetheti írásait, akit arra a kilenc főből álló szerkesztőbizottság alkalmasnak tart. A szájt az adatbázisában hétezer cikket őriz, mintegy kétszáz forrásból.

Liz Langley, a cikk szerzője leszögezi: nem tartozik azok közé a Tolkien-rajongók közé, akik a könyvek, illetve a háttérül szolgáló mondagyűjtemény, a Szilmarilok minden betűjét kívülről fújná. Átlagos mozibajárónak tituálja magát és úgy véli a Gyűrűk Ura trilógia hasznosabb randitanácsokkal látja el az egyszeri olvasót és mozilátogatót, mint bármelyik, a témával foglalkozó magazin.

Randitippek a Gyűrűk Ura alapján

Langley számos fontos felismerésre jutott a Gyűrűk Ura megtekintése után:

Éppen akkor, amikor próbálod elcsípni egy helyes fiú pillantását, biztos, hogy egy törpe megelőzi és megszólít.

Ha szusibárba hív meg a pasid, már régóta nem azt jelenti mennyire kifinomult lélek. Gollam óta a nyers halnak egészen más lett a szimbolikája (bár ha jobban belegondolunk, neki bejött az Atkins-diéta).

Ha egyetlen lány vagy száz fiú között, akár Éowyn, biztos pont abba az egybe fogsz beleszeretni, akinek van csaja.

Ne hibáztasd a barátaidat, ha a pasidat szemétládának vélik. Frodo sem hitt Samunak Gollam ügyében.

A becéző szavak, például a Drágaságom! a gyakori használat során elvesztik a jelentésüket.

Hiába vagy olyan szép, mint Liv Tyler, ha a nyávogásod és hisztériád mindenkit halálra idegesít.

Ha túlélsz partnereddel egy hosszú utazást, az már mindenképpen jó jel.

És végezetül, minden randitanácsok ősanyja:
Egyesek mindent megtennének egy gyűrűért, mások pedig - mint Frodo - amikor magukénak tudhatták egy időre, semmi más célt nem látnak maguk előtt, mint hogy egy vulkánba hajítsák.