Mogyorópálcával a rejtett vízereket, fémdetektorral az aranyat, Love Detectorral a kiszemelt férfi/nő érzelmeit fürkészheti ki. Utóbbit megrendelhetjük az internetről, tudtuk meg a szanalmas.hu jóvoltából.
Közelítsek hozzá vagy ne? Kimutassam titkos érzelmeimet vagy sandítsak inkább a szomszédos háztetőre? Óvodás korunk óta gyötörnek minket ezek a kérdések, amikor megtetszik valaki, de még nem tudjuk, számíthatunk-e viszonzásra.

Egy amerikai weboldal működtetői úgy vélik, hogy négy év állhatatos kutatás után meglelték a csodaszert, melynek neve Love Detector. Az eszköz állítólag megmutatja, mennyire jövünk be a másiknak.

Egy kis áltudomány

A szerkezet gyártói arra a - valószínűleg saját maguk által felállított - tételre alapozzák vállalkozásuk sikerét, hogy az emberiség számára a beszéd a legbonyolultabb folyamat. Áltudományos indoklásukban arra kérik a kedves olvasót, hogy gondolkozzon csak el azon, hogy menyi testrész vesz részt ebben a fáradságos folyamatban, miközben egy halom kis szervnek kell igazodnia egymáshoz.

A fenti eszmefuttatás vélhetően a találmány interperszonális kommunikációnkat alapjaiban felforgató és verbális megnyilvánulásaink hazugságait leleplező, egy szóval korszakalkotó voltát hivatott igazolni. És miután ilyen szépen kikupálódtunk, szerényen előrukkol magával a termékkel is. Elsőként az "érzelmi kalauzként" aposztrofált

PC-verzióval,

melynek ajánlott ára 49.99 amerikai dollár (kb. 12 000 Ft). "Love Detector" a neve a személyi számítógépekre kifejlesztett új szoftvernek, mely szerelmet és egyéb érzelmeket mutat ki telefonon keresztül az emberi hang analizálása révén. A felhasználónak nincs más dolga, mint hogy installálja a szoftvert és bekösse az adaptert a számítógép és a telefon közé, s már működik is a Love Detector" - szól a rövid tájékoztató. Állításuk szerint egy gomb lenyomása után megjelennek a telefonpartner legrejtettebb érzelmei a monitoron. Mégpedig olyan kategóriákba osztva, mint pl. izgatottság, koncentráció, a zavarodottság és persze a "love level", a lényeg.

Jóllehet a detector elsősorban szórakoztató eszköz, ugyanazokat az (ál)tudományosan igazolt technikai megoldásokkal dolgozik, mint az azonos gyártónál forgalmazott komoly hanganalizátorok.

A másik változat

a Love Detector Compact néven futó kézi zseb-PC verzió melyet 19.99 dollárért adnak (kb. négyezer forint). Ez a kis eszköz a felhasználója iránt tanúsított érzések kifürkészésén túl még egy elképesztő partikalandot is ígér.

Állítólag csak le kell nyomni a start gombot és a képernyőn máris megjelenik egy virág, mely a nemzetközi "szeret, nem szeret" játék ötletén alapulva, rettentően eredeti módon szirmainak számával jelzi az irányunkba kifejtett érzelmek intenzitását. A használati utasításban a szerelmi skála értelmezésének lehetőségeit is feltüntetik. A virág hervadt állapotból indul, legjobb esetben pedig virágzata teljében - 5 szirmát kiterjesztve - virít.

A leendő vásárlót kedvesen figyelmeztetik: tudományos detektorunk magatartás- és személyiségzavarokkal küzdő emberek esetében téves eredményeket mutathat. Mindegy, ebben az esetben jöhet egy másik amerikai cég remek terméke, az üvegpénisz, ami, ha bekapcsolják, működik, miközben tesz az érzelmekre.