horoszkóp

A nagy szerelem csak akarat kérdése

MTI
2005.04.25. 09:19
A nagy, romantikus szerelemben évszázadokon át hittek az emberek, pedig pszichológusok szerint ilyen nincs is. Legalábbis frankfurti pszichológusok szerint.

Számos körülmény arról tanúskodik - vélekednek -, hogy a nagy szerelem nem az égből hullik alá, hanem különféle tényezők idézik elő. A lélekbúvárok arra a megállapításra jutottak kétnapos, Szerelem és kapitalizmus - sorsszerű dolog? című tanácskozásukon, hogy - miként a legtöbb érzés - a szerelem is "tudatos tevékenység" eredménye.

Csak akarni kell

Mint a frankfurti Sigmund Freud Intézet igazgatója, Rolf Haubl leszögezte: "Szeretetérzések maguktól nem keletkeznek." Egyben romantikus ideálnak nevezte azt a felfogást, hogy a szerelmet valamely természeti erő idézi elő. Valójában - fejtegette - az ilyen érzés kialakításához általában elegendő néhány jelképes értékű dolog. Vagyis: egy romantikus este gyertyafényes vacsorával, piros rózsákkal, megfelelő zenével és teliholddal csaknem mindig eredményre vezet. Éppen ez az, amiből már évtizedek óta hasznot húz a "jövedelmező romantika-turizmus" - fejtegette Haubl

A pszichológus szerint számos tévéshow is ezt a módszert alkalmazza, amikor jól megválogatott ösztönző elemek segítségével olyan helyzeteket teremt, amelyekben az az érzés, amelyet elő akarnak idézni, előbb érezhetővé, majd valóságos érzéssé válik.