horoszkóp

Maffiaszemináriumra járnak az olasz jogászok

2004.11.08. 11:15
Olaszországban le akarnak számolni a Keresztapa mítoszával, ezért úgy döntöttek, mgismertetik a diákokat a maffia valódi történetével. Az előadótermek zsúfolásig megteltek hallgatókkal, hirtelen mindeki maffiaellenes ügyvéd akar lenni.
A Római Egyetemen elindult a maffiatanulmányok oktatása, melyre özönlenek a jogászhallgatók. Az előadótermekbe nem lehet beférni, de már az is boldog lehet, aki egyáltalán a lépcsőn kap helyet. "Hihetetlen! Ötszáz ember jár a kurzusra" - csodálkozott Mario Trappani jogász professzor, aki a BBC-nek elmondta, álmukban sem számítottak ennyi érdeklődőre, bár tudják, hogy Olaszországban ez az első és egyetlen ilyen jellegű kurzus.

Leszámolás a Keresztapával

A diákokat többnyire szicíliai vendégelőadók okítják, hogy az előadások minél autentikusabbak legyenek, így a diákok belemerülhetnek a híres maffiacsaládok történetébe. A kurzus azonban jóval túlmegy a Keresztapa mítoszán és az ahhoz fűződő sztereotípiákon. Szeretnék feltárni és bemutatni a szervezett bűn gyökereit, és azokat a gazdasági, társadalmi és politikai faktorokat, amelyek táplálják az olasz bűnügyi hálózatot.

"Igazából nincs elég információnk arról, hogyan működik és strukturálódik a maffia. Ezt csak azok látják át, akik részt vesznek a működésében" - mondta Pierluigi Vigna, Olaszország vezető maffiaellenes ügyésze, majd hozzátette, valódi, megtörtént jogi ügyeken keresztül szeretnék bevezetni a diákokat ebbe a témakörbe. A jogászhallgatókkal megismertetik a hírhedt maffiahálózatok különböző típusait is, mint például a Cosa Nostra Szicíliában, a La Camorra Campaniában, a La Sacra Corona Unita, valamint a Ndrangheta Calabriában, amely jelenleg a leghatalmasabb maffiahálózat Olaszországban.

Fiatalokat a maffia ellen

Az olasz igazságszolgáltatás egyelőre tehetetlen a maffiával szemben, hiszen hiába göngyölítenek fel egyre több ügyet, a maffia helyzete és szerepe bebetonozott és folyamatos gazdasági növekedést produkál.

A diákok egyelőre imádják a kurzust, a legtöbben misztikus témája miatt kapcsolódtak a programba, de sokan elhivatottságból. "Apám Calabriában élt és dolgozott, és láttam, hogyan fonja át a maffia élete minden területét, a kocsi vásárlástól a házbérlésig" - mondta el egy 23 éves jogászhallgató. A huszonéves diákok közül sokan azt tekintik életük céljának, hogy a maffia ellen harcoljanak. A kurzus szervezői nem titkolják, hogy nekik ez volt a céljuk; maffiaellenes ügyvédként tevékenykedni ugyanis veszélyes dolog, ezért nem sokan vállalkoznak rá, ezen a kurzuson keresztül azonban sok fiatalt megnyerhetnek maguknak.