Bűvészkednek a spanyol tanárok

MTI
2004.03.22. 10:49
A spanyolországi Valladolid egyeteme olyan tanfolyamot indított, amely arra tanít, hogyan lehet felhasználni a mágiát az iskolákban és különböző szakmákban.
A március elején indult, két hónapig tartó kurzuson az előadó új kártyacsomagokat oszt ki a hallgatók között, és arra kéri őket, ellenőrizzék, nincsenek-e cinkelve. Aztán megtanítja őket, hogyan találhatják ki, melyik lap az első a ketté emelt csomagban. Az osztály főleg tanárokból, orvosokból, egyetemistákból áll, de van közöttük mérnök, ügyvéd, rendőr is - írta a madridi El Pais című lap. A tanfolyam résztvevői megismerkednek a színpadi művészettel, tanulnak pantomimot, testbeszédet, ugyancsak a fenti cél érdekében.

Nincs többé dadogás

Egy mikrobiológus tanár elmondta, hogy azért jelentkezett a kurzusra, mert meg van győződve arról, hogy a bűvészet segíti a betegeket a gyógyulásban. Tapasztalatból tudja, hogy mágia segítségével például megszüntethető a dadogás, és a bűvészmutatványokhoz szükséges ügyes mozdulatok is jót tesznek azoknak, akik különböző betegségek miatt nehezen tudják mozgatni kezüket vagy ujjaikat.

Leköti a kamaszok figyelmét

Egy középiskolai tanárnő a figyelem lekötése miatt tartotta fontosnak a tanár előadásmódját. Az arckifejezésnek, a mozdulatoknak komoly szerepet tulajdonít különösen kamasz diákok előtt, akiknek érdeklődését nagyon nehéz, ugyanakkor nagyon lényeges felkelteni. Az orvostan-hallgatók a tanfolyamot a gyermekkórházakban látják jól hasznosíthatónak.

Matekórán bűvész trükkök

Még a matematika-szakos is megtalálta a szokatlan tárgyban a pozitívumot. A kártyajátékokban a számkombinációk könnyebb megjegyzését, ezen keresztül a matematikához való közelebb kerülést és az emlékező tehetség fejlesztését reméli.

A rektor-helyettes, aki szabad utat adott a tanfolyamnak, kijelentette: nem bűvészmestereket akarnak képezni, hanem a leendő szakembereket akarják hozzásegíteni munkájukban felhasználható plusz eszközökhöz.

A tanfolyam felajánlott helyeit három nap alatt betöltötték, ez mutatja, hogy a hallgatók felmérték hasznosságát.