A kínai asztrológia szerint január 22-én, az újhold eljövetelekor köszönt be az újév. A tavalyi év a kecskéé volt, most megkezdődik a majom éve. A majom, patkány és bivaly évében születetteknek jót hoz az új év, a tigrisek, sárkányok és disznók jobb, ha odafigyelnek a dolgaikra.

Ősi rendszer

A kínai asztrológia kétezer éves tudomány. Ellentétben a többi horoszkóppal, a Hold körforgása alapján osztja fel az időt 12 állat nevével fémjelzett ciklusra. Egy teljes kínai ciklus 60 évet ölel fel, mivel a kínaiak az állatjegyeket az öt természeti elemmel (a fém, a tűz, a föld, a víz és a fa) kombinálják. Az ősi legenda szerint Buddha magához hívta az összes állatot, de csak tizenkettő járult színe elé. Hűségéért jutalmul a patkány, a bivaly, a tigris, a nyúl, a sárkány, a kígyó, a ló, a kecske, a majom, a kakas, a kutya és a disznó kapott egy-egy évet, amit az állat jellemző tulajdonságai határoznak meg.

Kínai jellemrajz

Az emberek a születési évüket uraló állat tulajdonságait hordozzák magukban. Lássuk mit várhatnak idén a különböző jegyek szülöttei.

Örülhetnek a patkány évében születettek. A majom éve gyümölcsöző lesz számukra, nem történik komolyabb baj sem otthon, sem pedig a munkában. Több jó dolog fog történni velük, mint rossz. Idén nem volna szabad barátságokat, vagy partnerkapcsolatot megszakítaniuk, így elkerülhetik a későbbi bajokat.

A bivaly évek gyermekeinek is jövedelmező lesz az évük. Óvakodjanak a nagyobb változtatásoktól, és az üzleti életben illetve a munkában maradjanak az eddigi helyükön. Maradjanak nyugodtan, a fejlődés és az előrehaladás nemsokára eljő.

A tigrisek legyenek nagyon figyelmesek, mert számukra a majom éve fárasztó és erőt próbáló lesz. Sok harag és visszásság teszi majd próbára kitartásukat.

A nyulakra viszonylag jó év következik, de csak ha nem túlzottan optimisták. Ellenkező esetben csalódottak lesznek a dolgok középszerű alakulása miatt. A pénzügyekkel lehet majd nehézségük. Otthon viszonylag rendben mennek majd a dolgok, de elképzelhető, hogy egy betegség lelassítja majd dolgaik menetét.

A sárkányoknál vegyes év várható. Szakmai és anyagi fejlődésük ugyan tovább folytatódik, de a láthatáron komoly veszélyek leselkednek.

Kedvező lesz 2004 a kígyó évében születetteknek. Mindig időben érkezik majd a segítség. Elképzelhető, hogy akaratuk ellenére vitákba keverednek, de a összetűzések hamar véget érnek.

A lovak nem várt haszonra tehetnek szert. Elérik amit akarnak, és megvalósítják, amit terveztek.

Jó évük lesz a kecskéknek. Munkájukban elismerésre és előléptetésre számíthat. Kisebb egészségügyi problémáit a közelgő szerelem feledteti majd.

A majom éve egyértelműen a majmoké. Üzleti vállalkozásba kezdhetnek, ha még eddig nem tették. A meglévő vállalkozások meghozzák gyümölcsüket. Elismerésben részesülnek idén, nagyon boldog új évük lesz. Alkalmazottaival és adósaival gyűlhet meg a bajuk. Vigyázniuk kell a túlsúly veszélyei miatt, és a túl sok munka is megárthat.

A kakasoknak zavaros évük lesz. Anyagi gondok, üzleti sikertelenség, személyes problémák és balszerencse a szerelemben. Ítéleteik meghozatalakor jobban teszik, ha nem támaszkodnak külső segítségre, hanem szépen utánajárnak mindennek maguk.

A kutyák mozgalmas évet köszönthetnek, de sajnos nem lesz annyira jövedelmező, mint gondolták volna. A családi életben viszont lesz elég ok az ünneplésre.

Mérsékelten kielégítő éve lesz a disznóknak. Ők egy darabig szenvedhetnek pénzhiány miatt, és amiatt is, hogy nem kapják meg a várt támogatást bizonyos emberektől.

Marad, ami eddig volt

Egy Fülöp-szigeteki kínai asztrológus előrejelzései szerint a világgazdaság a majom évében labilis marad, főként a Közel-Keleten illetve a csendes-óceáni térségben dúló viszályok miatt. Jósolja, hogy szokatlan csend lesz az év első negyedében, majd az év végéig egyre sokasodik a háborús-, és terrorcselekmények száma.

Folytatódik a földrengések, a szokatlan időjárási furcsaságok, és közúti balesetek számának sűrűsödése is. Nem kell különösebb tehetség ahhoz, hogy megjósoljuk: még több veszélyeztetett állat-, és növényfajta pusztul ki majd. A Fülöp-szigetekről érkező jóslat szerint az év második felében megölnek egy vezető politikust, és két vagy három hollywoodi sztár is távozik az élők sorából, az egyik filmcsillag pedig súlyos balesetet szenved majd. A jós szerint idén éhínség jön, kisebb-nagyobb katasztrófák, és pusztító új betegségek.

Híres majmok
A majom évének szülötte képességeit könnyedén fejleszti, és az élet bármely területén megállja a helyét. Minden dologban megtalálja a neki valót, és ha valamit kitalál magának, azt meg is valósítja. Stratégiákat alkalmaz, lépéseit mindig előre kiszámítja. Segítségére bármikor számíthatunk. Leggyakoribb hibája a gőgösség, az önzés és a hirtelen rossz bírálat. A szerelemben és a párkapcsolatban odaadó, hű társ, de nagyon fontos számára, hogy partnere korrekt és megbízható legyen. A maximumot adja, ezért azt is várja el mindenkitől. Szeretik a show-műsorokat. Társaságban érzik magukat a legjobban, de igazán jókat csak a saját vicceiken nevetnek.

A majom nő vidám és kihívó, fontos neki függetlenségének megőrzése. Sosem beszél ostobaságokat, és mindig megtalálja a kellő modort. Egyszerre lehet elegáns és sportos. Nem szereti az elesettséget, a tehetetlenséget és az önsajnálatot.

A majom férfi a nők számára felettébb vonzó tulajdonságokkal bír. Rugalmas, és kreatív, ezért szakmájában és a társadalmi élet területén kiemelkedő sikereket képes elérni. Hajlamos uralkodásra, de ezt igényességével és alaposságával is kompenzálja.

Hogy még teljesebb képet kapjunk arról, milyen egy majom jellem, lássunk pár híres majmot: Leonardo da Vinci, Frederico Fellini, Liz Taylor, Björn Borg, Julius Caesar, Paul Gaugin, Harry Houdini, Johnny Cash, II. János Pál pápa, Will Smith, Jennifer Anniston, Lord Byron, Harry S. Truman.