horoszkóp

Méregdrága babacuccok trendi kismamáknak

2005.11.02. 12:55
Hány kereke legyen a babakocsinak? Mi az az ultraszonikus párásító? Na és melyik a legjobb, az LCD kijelzős fülhőmérők közül? Ezek azok a kérdések, melyekre most sem kap választ.

Hogy a csecsemővilágot is uralja a divat, arra talán a babakocsi a legjobb példa. A kocsik formája, színe és kerekeinek száma szinte havonta változik, így aki igazán trendi kismama akar lenni, az a második gyereknél már nem használja azt, amit az elsőhöz beszerzett. Ez persze így hülyén hangzik, de ha körbejárunk egy-két bababoltot, azt látjuk, hogy a nemrég divatosnak számító, háromkerekű sport-babakocsik le vannak értékelve. Az egyik eladó arról panaszkodott, hogy a méregdrága darab hónapok óta ott áll, és nem tudják eladni.

Hordozható gyerek

Tekintse meg képeinket!

A sportbabakocsit eredetileg arra találták ki, hogy az anyukák egybe tudják kötni a gyeremeksétáltatást a sportolással, mint azt angol neve is mutatja (baby-jogger). A babakocsi elvileg úgy van kiképezve, hogy lehessen vele futni vagy görkorcsolyázni, de hozzánk a divatnak ez a része már nem annyira jutott el, valószínűleg azért, mert nehéz olyan futóutakat találni, ahol tolható egy babakocsi. Ennek ellenére láttam itthoni próbálkozásokat is, például a Normafánál, de a futás itt csak úgy volt kivitelezhető, ha az anyuka lendített egyet a kocsin, majd utánafutott. A legújabb divat azonban már nem ez, hanem a bolygós, négykerekű babakocsi, az ugyanis állítólag jobban irányítható. Egy divatosabb négykerekes (pláne ha már 2006-os modell, a mintákban ugyanis nagy lehet az eltérés) hetvenezerben is benne van, de egy többfunkciós sportkocsi nem úszható meg százezer alatt. Háromkerekű kocsi ennél olcsóbban is beszerezhető, tekintve, hogy tényleg kezd kimenni a divatból. Ennél is van azonban még újabb divat, igaz egyelőre csak New Yorkban, az úgynevezett bébibuldózer, ami leginkább egy terepjáróra hasonlít és állítólag rendkívül biztonságos. Nálunk azonban egészen biztosan nem fog elterjedni, legalábbis addig, amíg meg nem tiltják az autóknak, hogy a járdán parkoljanak, a jelenlegi állapotban ugyanis még egy kisebb méretű babakocsit sem lehet eltolni a fal és a gépjárművek között. Pedig a kresz szerint legalább másfél méter helyet kell hagyni a faltól.

A sport babakocsik mellett hatalmas divatnak örvendenek az úgynevezett hordozókendők is, melyek egyrészt sokkal olcsóbbak (kábé ötezer forint), és alkalmazói szerint sokkal intimebb viszonyt biztosítanak az anya és gyermek között. Ezt úgy hívják: kötődős nevelés, igaz, az eszközzel nem lehet kocogni. További hátránya, hogy helyes alkalmazása nem sajátítható el olyan egyszerűen, mint a babakocsié, ezért az anyukák számára hordozókendő-tanfolyamokat tartanak, korosztályonként beosztva, jó hír viszont, hogy a tanfolyam ingyenes, és viszonylag rövid (egy alkalom), így ez a divat könnyen megúszható.

LCD a fülbe

A hordozóeszközökön kívül van más dolog is, amiben egy kismamákat divatozásra lehet kényszeríteni, azt hiszem, ebben talán leginkább a hőmérők vannak segítségükre. Személyes kedvencem a hőmérős cumi, de mint megtudtam, ez már nem új dolog, és nem is kifejezetten drága. Hódítanak viszont minden mennyiségben az LCD-kijelzős fülhőmérők, melyek egy másodperc alatt megmérik a gyerek lázát. Ebből egy igazán trendi darab 12-13 ezer forintba kerül, igaz, ezek már el is tárolják a mért eredményt. Az egyik bababoltban azonban azt a felvilágosítást kaptam, hogy nem ajánlják a fülhőmérőt, egyes vélemények szerint ugyanis nem jó a gyereknek, ha a fülcimpáját húzogatják, - márpedig máshogy nem lehet behelyezni az eszközt. Azt mondták, vegyek inkább homlokhőmérőt, ami úgy néz ki mint egy fénymérő, ennek is van kijelzője, csak oda kell érinteni a golyócskát a gyerek fejéhez, és már mutatja is a hőmérsékletet, potom 24 825 forintért. Ennél azonban nekem sokkal jobban tetszett a homloktapasz, ami olyan mint egy sebtapasz, csak rá kell ragasztani a kisgyerek homlokára, és 3 napig egyfolytában mutatja a hőmérsékletet. Ráadásul ez nem is drága, mindössze 800 forint, és az eladó hölgy szerint ez most a legújabb.

Vödörfürdő

A divat nem kímélte a fürdetőkádakat sem, melyek piacán kétféle irányzat van kibontakozóban. Az egyik a színes, lábas kádak divatja: ezek kacsalábszerű nyúlványokon tartják meg a kiskádat, emiatt állványra nem helyezhető, de egy nagyobb gyermeknek divatos darab lehet, ára 4990 forint. Aki unja már a hagyományos formákat és inkább vödörben fürdetné a gyermekét, az beruházhat egy TummyTub kádba, amit akár a gyerek két éves koráig is lehet használni. A kád állítólag holland orvosi szabadalom, viszont pont úgy néz ki, mint egy műanyag felmosóvödör. Ha belehelyezük a gyermeket, automatikusan magzati pozíciót vesz fel, és ezáltal megnyugszik. Kifejezetten ajánlott a hasfájós babáknak, ára 4990 forint. Ennek kisebb gyermekekre kialakított változata is létezik, azt bébé-jou-nak hívják és állvány is van hozzá, úgy néz ki, mint egy etetőszékre helyezett vödör, de állítólag nagyon jót tesz a gerincnek (mármint a gyerekének), és még a vizet is melegen tartja. Drágábbb is, mintegy 3000 forinttal.

Még mi?

Klikk a képre!

Nem kifejezetten divat, de újdonságnak számít a mosható nadrágpelenka. Hogy mennyire elterjedt, azt nem tudom, de állítólag néhány darabbal kiváltható az az egy tonnányi hulladék, amit a gyerek a szobatisztaság eléréséig termel. A textil nadrágpelenkát darabra árulják, egy darab 1700-2000 forint körül van, és gyakorlatilag akárhányszor kimosható. Nagyobb gyermekeknek pedig jöhetnek a többezer forintos, anatómiailag formázott, színes, háttámlával és sípoló orrésszel ellátott bilik.

A trendi kismama azonban ennyivel nem elégszik meg, hiszen számos olyan termék van még, ami szép, kicsi, fehér, és sokba kerül. Divatos kellék például az elektromos orrjárattisztító, melyből egy igazán profi darab 6900 forint. A gyártók szerint ezt azért kell megvenni, mert nagyon fontos, hogy a gyermek légútjai mindig tiszták legyenek. Ha ez nem lenne elég, kapható ultraszónikus párásító 29 890 forintért, - az eladó hölgy szerint ezt nagyon viszik. Van ezenkívül babakocsira vagy kiságyra szerelhető visszapillantó tükör a gyerek számára, "hogy lássa a mamát" (2190 forint), vagy desztillált vízzel töltött, hűtőben tárolható rágóka (890 Ft), cumisüvegsterilizáló készülék (12 980 forint), táskás mellszívókészlet (22 260) és bébiételkészítő (32 ezer forint), amiről még az eladóhölgy sem tuidta egészen biztosan, hogy micsoda.