Május szülöttei a legszerencsésebbek

MTI
2004.04.15. 15:57
A májusban születettek tartják magukat leginkább szerencsés embereknek, október szülöttei pedig a legszerencsétlenebbeknek - áll egy brit pszichológiai felmérésben.
Több mint 40 ezer személy nyilatkozott interneten keresztül Richard Wisemannek, a Hertfordshire Egyetem kutatójának arról, hogy milyen hónap szülötte, és hogy mennyire tartja magát szerencsésnek. A májusiak bizonyultak a legderűsebb önértékelőknek, nagyjából 50 százalékuk vallja magát a szerencse kegyeltjének. A legborúlátóbbak az októberiek, de azért náluk is 43 százalékos a magukat szerencsésnek tartók aránya.

Eper és napernyő

Wiseman szerint az eltérések oka az lehet, hogy másként bánnak újszülötteikkel a szülők nyáron és télen. További magyarázat lehet a szezonálisan eltérő étrend, vagy a külső hőmérséklet hatása a magzatra és az újszülöttre.

Hasonló felmérés és kutakodás folyt már Svédországban is, aminek az a megállapítás lett az eredménye, hogy a tél szülöttei kevésbé érdeklődők az újdonságok iránt, mint a nyár gyermekei.

Wiseman egyébként eredetileg bűvész, csak idővel szerzett pszichológusi doktorátust, és mindig nagyon érdekelte a szerencse. Tavaly egy könyve is megjelent a témáról A szerencse faktor (The Luck Factor) címmel. Wiseman amúgy szeptemberben született.