horoszkóp

Válási jogért harcol egy kanadai leszbikus pár

2004.07.22. 17:08
Egy ontariói leszbikus házaspár nehézségekkel találta szemben magát, amikor el szerettek volna válni: a kanadai törvények rendelkezései ugyanis csak férfi-női viszonylatban rendelkeznek a válásról. A házasodáshoz való jog kivívása után a melegek újabb menetre számíthatnak, ezúttal a váláshoz való jogért.
A két nő, akit a cikkben csak M. M. és J. H. azonosítókkal jelölnek, 2003 júniusában házasodott össze Ontarióban, egy héttel azután, hogy tavaly nyáron a helyi bíróság engedélyezte az azonos neműek házasságát. A pár a házasság után öt nappal szakított, és döbbenten konstatálta: nem tudnak elválni.

A válásról rendelkező törvények azonban - amelyek nem helyi, hanem tartományi jóváhagyással születnek - nem követték a melegek házasságát jóváhagyó helyi bíróság liberális szellemét, és egyelőre még csak hetero házasság felbontásáról rendelkeznek, a törvény szövegében "férfi és nő házassági kötelékét" emlegetve.

Azonos neműeknek azonos jogokat

Martha McCarthy torontói ügyvéd és ügyfele, a leszbikus házaspár egyik tagja beadványban fordultak az ontariói Legfelsőbb Bírósághoz, mivel szerintük a szövetségi törvényekben a házastárs ilyetén definíciója alkotmányellenes. A választ jövő hétre várják. "Alkotmányellenes, hogy a hetero házastársaknak van joguk a váláshoz, míg a homoszexuálisoknak és leszbikusoknak nincs" - mondta McCarthy. Az ügyvédnő azt is hozzátette, hogy beadványában kérte a Legfelsőbb Bíróságot, lehetőleg ne gördítsenek akadályt a vállalkozás elé. "Szeptemberben várhatóan már lehetséges lesz a melegek házassága és válása is Ontarióban" - fejeze ki reményét McCarthy.

Kanadában először Ontario állam bírósága engedélyezte a melegek házasságát. Ezután Brit-Kolumbia, Quebec és Yukon államok is csatlakoztak a kezdeményezéshez.