Mobiltelefon segít megtalálni az igazit

2004.03.21. 17:49
A mobiltelefonos társkeresés új fogalmával ismerkedhetnek meg az Egyesült Államokban azok a magányos emberek, akik kipróbálják a Serendipitynek keresztelt vadonatúj szolgáltatást. A telefon rögtön jelez, ha az igazi a közelben van.
Az angol Daily Telegraph napilap információi szerint a tutibiztosnak ígérkező szolgáltatás használóinak - vélhetően az előfizetésen túl - mindössze annyit kell tenniük, hogy telefonjukon kitöltik a regisztrációs adatlapot, amelyen magukról, illetve a becserkészésre alkalmas célszemélyről kell megadniuk néhány fontos információt. Abban a pillanatban, amikor egy potenciális pár néhány méter távolságra van egymástól, telefonjaik reagálnak egymásra, és megkezdődik a paraméterek összehasonlítása.

Diszkréten csinálja

Amennyiben egyikük nem felel meg a másik fél által megadott feltételeknek, a telefon csöndben marad, a szinglik pedig elhaladnak egymás mellett úgy, hogy észre sem veszik, mobiljaik időközben lecsekkolták őket. Amikor a feltételek többsége stimmel, mindkét mobil diszkréten csipogni kezd, és a levadászott bridget jonesok fotókat illetve plusz információkat kapnak telefonjaikra a másikról. Kezdődhet a flörtcsata.

Ismerős, vagy idegen?

A készítők által Serendipity (magyarul talán szerencsés véletlennek fordítható) névre keresztelt szolgáltatást, illetve a technológiát a bostoni MIT egyetemen fejlesztették ki. A program kidolgozóinak egyike, Nathan Eagle szerint az előfizetők az ideális partner paraméterein túl azt is meghatározhatják, hogy a szolgáltató kinek adhatja ki a róluk szóló infókat. Az információcsere történhet csak az ismerősök körében is, a bátrabbak pedig kérhetik, hogy mobiljuk kizárólag számukra ismeretlenek között kutasson az ideális nő, vagy adott esetben férfi után.

Félpercenként keres

A párkereső mobiltelefonok Bluetooth kapcsolaton át végzik kerítő munkájukat: a telefonok között a felhasználó beavatkozása nélkül létesül adatátviteli kapcsolat. A serendipitys telefonok harminc másodpercenként futtatják le a keresőprogramot, a készítők azonban már előre figyelmeztetnek: túl sok társkereső esetén a szolgáltatás nem működik. Egyelőre még nem ismert, hogy hány kliens esetén válik kritikussá a helyzet.