A divatos új szappanopera-nevek ellenére azonban még mindig Máriákkal, Ilonákkal, Lászlókkal és Istvánokkal van tele az ország.
Magyarországon a leggyakoribb utónév a 2002-ben született leánygyermeknél a Viktória (1322 eset) volt, míg a legtöbb fiúcsemetének a Bence (1869 esetben) keresztnevet adták szüleik - közölte az MTI érdeklődésére a Belügyminisztérium anyakönyvi osztályának vezetője.

Piros Zsuzsa elmondta: a 2002. december 31-ei határnappal elkészített utónév-statisztika szerint a leányoknak a Viktória után leggyakrabban az Anna (1.271) és a Vivien (1.217) utóneveket adták, míg a fiúknál második a Dániel (1.678), és dobogós a Dávid (1.513) név is.

Az újszülött leányoknál az első tíz leggyakoribb utónév az említettek mellett a Fanni, Réka, Eszter, Boglárka, Petra, Alexandra és Zsófia volt.

A férfineveknél a következő sorrend alakult ki 2002-ben: Máté, Tamás, Balázs, Ádám, Péter, Márk, Gergő.

Emlékeztetett arra is, hogy 2001-ben hasonlóképp alakult a leggyakoribb utónevek sorrendje, mindössze a lányoknál most bronzérmes Vivien helyett akkor a Fanni szerepelt.

Más a helyzet akkor, amikor a hazánkban élő összes ember utónevét vizsgáljuk, mivel a mostanában legdivatosabb nevek között nem szereplő Mária (450.980) vezet, az Erzsébet (349.479) a második, míg harmadik az Ilona (235.280). A férfiaknál a "tradicionális" nevek a leggyakoribbak: a László nevet első utónévként 352.899-en, az Istvánt 350.673-an, míg a Józsefet 330.482-en viselik.

Szappanoperából választanak

Az utónevek kiválasztásánál igen sok szülőre továbbra is nagy hatással vannak az éppen futó aktuális televíziós sorozatok, ezek között is első helyen a latin-amerikai szappanoperák - mondta az osztályvezető.

A Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézete minden olyan nevet megvizsgál - és javasolja, vagy nem -, amelyet a szülők nem az utónévkönyvből választanak.

A névválasztásnál mindenféle előírás alól mentesülnek azon külföldi állampolgárok, akiknek Magyarországon születik meg a gyermeke, azok a magyarok, akik külföldön hozzák világra gyermeküket, illetve azon személyek, akik a kisebbségi törvényben szereplő 13 nemzetiség bármelyikéhez tartozónak vallják magukat. Utóbbiaknak saját utónévkönyveik vannak - mondta.

Az osztályvezető elmondta, hogy az MTA a testülethez benyújtott kérelmek között női keresztnévként javasolta a Bársony, a Hana, a Perl, a Támár, a Zarina utóneveket, viszont nem javasolták a Babi vagy a Sziporka szót.

Az Akadémia szakbizottsága általában javasolja a bibliai nevek anyakönyvezését - mondta. Közlése szerint férfi utónévként kérték a Noah, a Mohamed és a Sirály neveket, ezeket javasolta is a testület, ugyanúgy, mint az Oszama elnevezést. A nyelvészek nem politikusok, hanem szakemberek - indokolta az utóbbi jóváhagyását az osztályvezető.

Az osztályvezető tájékoztatása szerint a magyar névadási gyakorlatot nem fogja befolyásolni az uniós csatlakozás, a kérdés tagállami hatáskörben marad. Az uniós névválasztási rend egyébként nem egységes, így például vannak államok, ahol a magyarországihoz hasonló lista működik, és vannak olyanok is, ahol teljesen szabad a névválasztás.