Elveszett lemezeit keresi Charly Nice

hh
2004.12.21. 12:10
Charly Nice, azaz Szép Károly magyarországi visszatérése népmesébe illően alakult. Vissza is tért meg nem is. December tizenötödikén meg is jelent a lemeze meg nem is. Az ötödosztályú nyolcvanas évek retrójában utazó Nice lemezei a reklámkampány ellenére ugyanis nem kerültek a boltokba, mert a szállítmány a CD-kkel útközben titokzatos módon eltűnt az osztrák utakon.

Bizonyára nem hallottak még Charly Nice-ról. Mi sem, de láttuk megkapó hirdetéseit, melyeken a csillagok közt egyensúlyozik a fuvolájával, bőrgatyában és Bundesliga-frizurában. Charly Nice Szívmalomharc című lemezének hirdetései olyanok, mintha egy nyolcvankettőben készült antik flyert látnánk. A merész design, valamint Charly Nice neve és fizimiskája miatt a Velvet úgy érezte, muszáj megnéznie a Szívmalomharc lemezbemutatóját a Club Heavenben. A hétfői bemutató véletlenül exkluzívra sikerült, mert rajtunk kívül más nem volt kíváncsi Charlyra.

Nagyon szomorúan nézünk ki" - kommentál a kedves Charly, látva, hogy a videoklipfelvételre kivonult kétfős stábon, a szervezőkön és riporterünkön kívül senki nem jött el az eseményre. Charlyról megtudtuk, hogy eredetileg Szép Károlynak hívták, és azért volt szükség a névváltoztatásra, mert éveken keresztül külföldön dolgozott zenész-énekesként.

Régi szép idők

Charly Nice régen
"Idehaza a kezdetek kezdetén az Arthur Blues Bandben zenéltem még a szocializmus őskorszakában" - kezdi élete kalandos történetét Nice, majd telefonon megbocsát az általa Oszikának nevezett barátjának, aki betegsége miatt nem tudott eljönni az eseményre. "Ezután a Scampolo együttes énekese voltam. Na az valami hihetetlen volt, mert kiskoromban istenként imádtam őket, és még fiatal srác voltam, amikor meghívtak, hogy énekeljek nekik. Aztán az első magyar funky-jazz-rock együtes, a Vastaps énekese lettem. Hát az valami őrületes volt" - emlékezik vissza a ritkuló bongyor hajú énekes.

Sokat hívtak minket külföldre, Svédországba, Németországba, Norvégiába. Mikor hazajöttünk, dolgoztunk a nagy generáció ismert zenészeivel, például Somló Tamással. Aztán Presszer Picivel csináltunk zenét a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című darabhoz, meg volt még egy nagy központi műsorunk a Delhusa Djonnal. Aztán egyszer Svédországban kaptunk szerződést az együttesünkkel, és ott kibújt a szög a zsákból: kiderült, hogy a zenekarom többi tagja nem bírja a kemény nyugati kiképzést. Ők hazamentek, én kint maradtam" - mondja Szép Károly. Az eddigieket időben próbálják elhelyezni a nyolcvanas-kilencvenes években valahol, mert sajnos Charlyból egyetlen pontos évszámot sem sikerült kihúznunk.

Megelegélte a drogosokat

"Aztán elkezdtem járni a világot a Tropics nevű, szingapúri diszkócsapattal, amiben sok fekete és ázsiai kolléga játszott" - visz tovább minket izgalmas élettörténetében. "Egy idő után elterjedt rólam a hír, hogy színes bőrű zenészekkel játszom illetve énekelek, és Togóból meghívtak a Szuszubilibi nevű együttesbe énekelni. Az akkori afro-hullámot lovagoltuk meg, az afro zene keményebb változatát játszottuk a kilencvenes években a világ összes táján, Floridától Las Vegasig" - bolyong emlékei között a korához képest sima arcvonásokkal rendelkező Charly, aki jelenleg Németországban él.

"Aztán hirtelen egy éles váltás következett, mert már hányingert kaptam attól, hogy mindig több ezer csápoló kábszeres előtt játszunk. Azt se tudták, mi van, az is mindegy volt nekik, milyen zenét hallanak, csak a lüktetés kellett nekik. Szóval úgy döntöttem, igényesebb közönségnek fogok játszani" - valahogy így jutott el az ATV-ig.

Egy ideje Németországban lakik, és onnan utazgat dolgozni Floridába, luxushajókra, csupa vidám helyre világslágereket szolgáltatni a The Show nevű műsorával. Most is csak pár napra érkezett hazánkba promócióra, de az ünnepekre visszautazik családjához.

Lába kelt a rakománynak

Charly Nice ma
"Szörnyűséges, ami a CD-rakománnyal történt. Ki vagyok bukva" - sóhajtozik Charly Velvet megértő tudósítójának. "Nemrég mondták nekem, hogy a szállítmány, aminek tizenötödikére kellett volna megérkezni, elakadt. Nem lehet még pontosan tudni, hogy mi történt a kamionnal, meg most még a handym is ki van kapcsolva, de a lényeg, hogy a CD-k nincsenek itt. Ezzel sajnos lecsúszunk az ünnepek előtt vásárlási lázról, ami nagy veszteség, de ez van. Pedig a plakátok kint vannak, most is itt ez a rendezvény, amiből a videoklipet csinálják, és úgy tűnik mindezt feleslegesen" - meséli higgadtan Charly a szomorú történteket. "Nem bánom, hogy így alakult, a lemezek miatt sem aggódom túlságosan, mert majd a biztosító fizet."

Mr. Romantic

"Ön hallotta a nótákat? Hogy tetszett?"- érdeklődik a művész - "Vidám volt" - válaszolta riporterünk vidáman. "Nna, látja. Nem kell ide a reklám, ezek a nóták magukat fogják eladni. Nem lesznek Welthitek, de biztos el lehet adni valahogyan. A harmincon felüli korosztályra gondoltam, mert a nyolcvanas évek diszkóvilágát próbáljuk visszahozni a dalokkal. Manapság kiszámíthatatlan, hogy miből lesz siker, de szerintem ez pénz kérdése. Mindenféle grosse Tschinnnadratte nélkül nem lehet lemezt eladni" - ennél a pontnál elkezdünk, gyanakodni, hogy a szállítmány valójában el sem tűnt, csak a végsőkig akarják váratni a Charly Nice-ra kiéhezett közönséget.

A Szívmalomharc David Hasselhoff korai zenéinek magyarításaként is elmenne. Tizenkét szerelmes dalt tartalmaz, ahogy előadójuk mondja: tizenkét szerelem emlékét.

Őszintén megvalljuk, Charly Nice zenéje még a slágerrádiókban játszott gagyisztikánál is sokkal igénytelenebb, és ezzel a fizimiskával egy újabb hirtelen stílusváltásra lenne szüksége - ajánljuk a hardcore ragga breaks stílust - vagy tényleg csak benyugtatózott öreg nénikék fogják nézni félálomban a Budapest TV éjszakai blokkjában.