Biztonságosabb, ha az asszony vezet

2004.03.26. 14:33
Egy némrégiben nyilvánosságra hozott osztrák tanulmány szerint a férfiak közlekedési helyzetekben hajlamosak túlbecsülni képességeiket, szemben a nőkkel, akik sokkal fegyelmezettebbek a volán mögött. Ennélfogva a tanulmány alapjaiban rengetheti meg a női vezetőkről alkotott általános felfogást.
A felmérést végző osztrák kuratórium balesetek százait vizsgálta meg Európa-szerte és arra az eredményre jutott, hogy a nők jobban vezetnek, mint a férfiak. Az előző év mérlege szerint 2003-ban a balesetek mindössze 35 százalékát okozták nők.

Kevesebb baleset, enyhébb sérülések

A fiatalabb korcsoportban különösen markáns a különbség. A fiatalabb férfi autóvezetők ugyanis hajlamosak túlbecsülni a képességeiket, míg a nők sokkal óvatosabbak: átlagban 25 százalékkal kevesebb balesetet követnek el. Amellett, hogy a 18 és 24 év közötti nők jóval ritkábban sérülnek meg az utakon, az általuk okozott balesetek kevésbé súlyosak és az elszenvedett sérüléseik is enyhébbek. Ennek valószínűleg az az oka, hogy a nők általában lassabban vezetnek és a biztonsági övet is bekapcsolják.

Eltrérő baleseti helyzetek

A gyengébbik nem körében inkább a ki-és beparkolás során elszenvedett kisebb horpadások gyakoribbak. Ám ezek kevésbé járnak drasztikus következményekkel, nem úgy, mint a férfiaknál: "A szemközti forgalommal történő összeütközés vagy a kereszteződések koccanásai mind azt példázzák, hogy a férfiak nem nagyon foglalkoznak a többi közlekedővel, ami a túlzott önbecsülés és a száguldásra való hajlam jele." - állítja a tanulmány.

A nők a biztonsági öv használatában is felelősségteljesebbnek tűnnek: 85,5 százalékuk akkor is bekapcsolja az övet, ha nem ő vezet, míg az ellenkező nem esetén ez az arány 17 százaléknál is alacsonyabb.

Több nő vezet ittasan, mint korábban

Jóllehet a fenti eredmények közül mindegyik a női vezetők győzelmét jelzi, az egyik statisztika mégis elszomorító eredményt mutat: az alkoholos befolyásoltság alatt álló női vezetők száma a tavalyi évben tovább nőtt, míg 1997-ben 6,5 százalék körül mozgott, tavaly már elérte a tíz százalékot. Ráadásul - kisebb hibák miatt - egyre több próbajogosítvánnyal rendelkező nőt köteleznek utánképzésre.