horoszkóp

Éneklő növények a nappaliban

2004.07.21. 13:37
Egy új japán találmány hangszóróvá alakítja a növényeket azáltal, hogy magas frekvencián rezegteti a leveleket, amelyek így bármilyen dallamot lejátszanak. A szkeptikusabb tudósok szerint azonban egy fikuszból sosem lehet igazi hangfal.
Örömteli felfedezés szépíti meg azoknak az embereknek a napjait, akik szeretnek a növényeikkel beszélgetni, a találékony japánoknak köszönhetően ugyanis mostantól zenei kíséretet is évezhetnek locsolás közben.

Daloló szirmok

Az új találmány tulajdonképpen hangszóróvá változtatja a szirmokat és a leveleket, így a növények ezentúl nem csak vizuális, hanem egy sokkal komplexebb, audiovizuális élményt nyújtanak. A virágokat tulajdonképpen egy mágnestekerccsel és rezgőanyaggal felszerelt akrilcsőbe helyezik, majd a csőbe váltóáramot vezetnek, ami ezáltal elkezd magas frekvencián rezegni, ami a növények leveleit is gyors mozgásra készteti, és így a növény hallgató hangot ad.

A "virághangszóró-erősítő" (Flower Speaker Amplifiers) nevű kütyüt elég a vázában, vagy a cserépben elhelyezni. A berendezés aztán olyan frekvencián sugározza a zenét, ami stimulálja a növények szárát, azon keresztül pedig a leveleit és szirmait, és az összehangolt rezgésekből - számunkra egyelőre elképzelhetetlen módon - harmonikus zene keletkezik. Az apró berendezéshez egyébként rádió, vagy CD-lejátszó is csatlakoztatható, ebben az esetben a levelek szolgálnak hangfalként, bár szerkesztőségünknek ez idáig nem sikerült mentálisan feldolgoznia, hogyan "játssza le" egy fikusz például Madonna Like a Virgin című számát.

Zene betegeknek

A berendezés forgalmazója, a Let's Corporation azonban bízik a sikerben, szerintük találmányuk mindenhol népszerű lesz majd, ahol a zenét a természet hangjaival szeretnék integrálni. A cég úgy gondolja, találmányát leginkább a szállodák és a gyógyintézmények fognak igényt tartani.

"Most már végre mind az öt érzékszervünkkel tapasztalhatjuk a növényeket és a virágokat" - mondta Keiji Koga a berendezés kiagyalója, akinek fő inspirációja nyilván az lehetett, hogy kevés volt neki a fák suhogása. A berendezést augusztus közepén kezdik árulni, mérettől függően 5000-től 50000-ig terjedő yenért (kb. 9000-25000 Ft). A feltaláló szerint berendezése két legyet üt egy csapásra, hiszen egyrészt a növény gazdájának is élvezett okoz, másrészt maga a virág is felélénkül a zenétől.

Azonban sokan szkeptikusak afelől, hogy a berendezés a gyakorlatban is működik-e majd. Stanley Lipshitz, a kanadai Waterloo Egyetem professzora szerint a hangfalak merev anyagokból készülnek, és az annyira rugalmas anyag, mint egy növény levele, valószínűleg nem lehet olyan hatékony. "Ha valami hallható frekvencián rezeg, nyilván ad valamilyen hangot, csak azt nem tudom, ez mennyire jó minőségű" - mondta a kutató. Lipshitz minden esetre azt javasolta, fejlesszék tovább a felfedezést, hiszen rengeteg ember van például, aki magányos, és szivesen beszélgetne a növényeivel, így ezt a felfedezést egy szoftver segítségével inkább kommunikációra kellene használni, mint zenejátszásra.