horoszkóp

Szülinapját ünnepli a világ legidősebb nénije

2005.06.29. 17:25
Szerdán tölti be száztizenötödik életévét a holland Henny van Andel-Schipper, aki 2004 májusa óta a világ legidősebb embere.
Az Ajax-drukker Hendrikje májusban vette át az első helyet egy száztizenkilenc éves kínai asszonytól, aki tüdőgyulladásban hunyt el. Li-caj Zsung 1885. november 12-én született Kína déli részén, és azt állította, azért él olyan régóta, mert rendszeresen diétázik, és optimistán tekint a világra.

Hollandiában csökken a halandóság

Henny van Andel-Schipper
Rohamosan nő a matuzsálemi kort megért hollandok száma: míg fél évszázaddal ezelőtt alig negyvenen töltötték be és haladták meg a századik életévüket, addig január elsején már 1381, százévesnél idősebb személy élt Hollandiában, jelenleg pedig 1472.

Nem csak a halálesetek száma, hanem kockázata is csökkent a holland középkorúak és idősek körében. A százévesek közül csak minden hatodik férfi, és az is érdekes, hogy a „klubban” az átlagéletkor immár egy évszázada változatlan: 102,1 év.

Nem japán volt

Hosszú ideig Hollandiában élt Európa legtöbb százéves embere, ám az utóbbi években számuk valamivel az európai átlag alá csökkent. Jelenleg Franciaországban él a legtöbb idős ember, és szintén Franciaország tartja a világrekordot, francia volt ugyanis minden idők legidősebb embere, aki 122 évet élt.