Egy jelenleg New Yorkban élő, N'kisi névre keresztelt afrikai szürke papagáj szellemi képességek tekintetében túltesz minden tollas "kollégáján". A BBC nemrég dokumentumfilmet forgatott a szürke madárról, mely nem csak közel ezer szavas szókészletével ejti ámulatba a kíváncsiskodókat, de kifinomult humorérzékével is bárkit levesz a lábáról. Még a morcos tudósokat is.
N'kisi mára már 950 szót ismer, és tökéletesen használja is azokat: képes megkülönböztetni az igeidőket, és érthetően fejezi ki mondandóját egy-egy adott helyzetben. Azontúl, egy kisgyermekhez hasonlóan - aki még nem ismer minden kifejezést - arra is képes, hogy az őt körülvevő tárgyakat, eseményeket, jelenségeket sajátos módon "elnevezze". Az aromaterápiás lámpákhoz kapható olajokat például "klassz illatos gyógyszereknek" nevezi. Amikor pedig egy másik papagáj fejjel lefele csüngött a ketrec rúdjáról, N'kisi közölte tulajdonosával: "Le kellene fényképezned ezt a madarat".

Gondolatolvasó

A telepatikus képességekkel is bíró csodapapagáj csak nemrég keltette fel a tudósok figyelmét, ám azóta szinte megállás nélkül tanulmányozzák. Az egyik kísérlet során a kutatás vezetőjének kérésére N'kisi nagy gyakorisággal képes volt megnevezni, milyen képet mutatnak tulajdonosának Aimee Morganának, aki egy másik szobában ült. A papagájt mintegy harminc méteres távolság és több téglafal választotta el gazdájától, ennek ellenére képes volt leírni és kommentálni az Aimee-nek mutatott képeket. Amikor például a nő egy kocsija ablakán kikönyöklő férfi képét nézte, a papagáj három szobával arrébb így szólt: "Vigyázz, kilóg a fejed!"

Szigorú szempontok

A kutatók kizárólag bizonyos előre kijelölt kulcsszavakat fogadtak el a papagáj szókincséből a képek leírásánál, a fenti képnél például az "autó" szót várták. Amikor N'kisi egy ölelkező szerelmespár fotóját nézte, így szólt: "Megölelhetlek?" A kutatók azonban nem vették figyelembe ezt a választ, mivel nem szerepelt benne az "ember" kifejezés.

Donald Broom professzor, a Cambridge Egyetemen munkatársa szerint fejlődésüket illetően az állatok egyáltalán nem állnak egyhelyben. A tudósok minél tovább vizsgálják képességeiket, annál okosabb példányokra bukkannak. Első helynek - véleménye szerint - egyelőre a papagájok örvendhetnek.