A kínai konyha ízei iránti lelkesedést sokak számára csökkenti az evőpálcák használatától való idegenkedés, a nagy-britanniai Surrey egyetemének kutatói azonban talán most segítséget nyújtanak a pálcáktól ódzkodóknak.
A Surrey egyetem munkatársai azok számára készítették el "a sikeres pálcahasználat matematikai formuláját", akik eddig többet potyogtattak az ételből a ruhájukra, mint amennyi a szájukba került. Az Uncle Ben's élelmiszergyártó cég megrendelésére kidolgozott képlet figyelembe veszi a már eddig elfogyasztott kínai étkek számát, valamint azt, hogy mennyi ideig tart az étel tálból a szánkhoz való emelése, s mindehhez hozzákapcsolja még az étel csúszóssági együtthatóját is.

A képlet megoldása nyomán aztán a kínai konyha lelkes híve biztonsággal megállapíthatja, hogy mennyi gyakorlásra van még szüksége, hogy közfeltűnés és komolyabb balesetek nélkül elfogyasszon pálcával egy kínai fogást, milyen hosszúnak kell lennie a pálcának, és milyen gyorsan kell forgatnia az evőeszközt, ha nem akarja, hogy az az öltözékén is nyomot hagyjon.

Az egyetem munkatársai szerint a képlet a kínai újév, a Majom évének kezdetét jelző ünnepségek előtt talán jól jön a kínai fogások kedvelőinek. Nagy-Britanniában egyébként a kínai éttermekben étkezőknek több mint fele rövid kísérletezés után leteszi a pálcákat, és inkább az európai típusú evőeszközzel fogyasztja el, ami a tányérján van.

A képlet
               Co(négyzetgyök)Nnad(2-d) 
            C = -------------------------------- 
                   Mt(1+a)
            

Ahol C egy 1-től 100-ig terjedő skálán azt jelzi, mennyire kényelmes az illető számára a pálcikahasználat, N az összes, pálcikával elfogyasztott kínai étel száma, t a falat tányértól szájig emeléséhez szükséges idő, n, a, d és m az étel alakját, csúszósságát, átmérőjét és tömegét megadó adatok, Co pedig egy konstans, mely megadja, milyen hosszúak a pálcikák, és milyen szögben tartja őket az illető. A képletből kiszámítható, hogy egy kezdőnek ezer alkalommal kellene pálcikák segítségével elfogyasztania kínai ebédjét, hogy a szószos csirkefalatkát éppoly könnyedén tudja enni pálcikával, mint kézzel.