horoszkóp

Mindenkit átvert a néma zongorista

2005.08.22. 19:24
A férfira áprilisban egy angol kisvárosban talált rá a rendőrség, de nem tudta magát igazolni. A legendává vált néma zongorista mindenkit beetetett, mindvégig játszott a rendőrséggel és a segítségére siető emberekkel, akik megpróbálták azonosítani.

A brit partoknál felbukkant titokzatos Zongorista húsz éves, és visszatért hazájába - közölte hétfőn a német külügyminisztérium, egyéb részletekkel nem szolgálva.

Idegösszeroppanásra gyanakodtak

A némán bolyongó zongoristára április 7-én, csuromvizesen bukkantak rá az angol Sheerness kikötőjében, igazoló papírok nélkül. Mivel egyetlen egy hozzá intézett kérdésre sem volt hajlandó válaszolni, és nem tudták azonosítani, egy pszichiátriai intézetbe szállították. A rendkívül szorongóan viselkedő beteg a kórházban folyton zongorákat rajzolt, amikor papírt adtak a kezébe, ezért próbaképp odavitték a kórház kápolnájában lévő hangszerhez, ahol az ismeretlen csavargó mindenki meglepetésére állítólag kétórás, magas színvonalú zongorakoncertet adott elő, és a zongora mögött szorongása is elmúlt. Ebből következtettek arra, hogy zongoristáról lehet szó, aki idegösszeroppanást kapott és semmire sem emlékszik.

Egyes hírek szerint kiválóan játszott klasszikus műveket, a dartfordi Little Brook klinikán, ahol a férfit elhelyezték, azonban ez nem igazolódott be. A londoni Daily Mirror hétfői száma szerint a férfi a kórház zenekarában a zongoránál ülve állandóan csak egy hangot ütött le.

Franciának hitték először

A titokzatos férfi fényképe azonnal bejárta a világot, többen is felfedezni vélték benne ismerősüket, az első legmegbízhatóbb tűnő információt kilétéről egy Rómában illegális bevándorlóként élő lengyel, Dariusz D. adta. A harminchárom éves Dariusz azt állította, a zongoristát Steven Mansonnak hívják, francia származású, és egykor együtt dolgoztak utcazenészként Nizzában. Mindez azonban nem bizonyult igaznak, így a rendőrség tovább kutatott. Augusztus elején a lapok még arról számoltak be, lehet, hogy sohasem sikerül megoldani a néma zongorista a rejtélyét, mert bár sokan jelentkeztek, nem merült fel egyértelmű utalás a férfi kilétére.

Fake

A Daily Mirror szerint a férfi a múlt hét végén végül töredelmesen bevallotta, hogy az emlékezetvesztéssel csak meg akarta téveszteni az orvosokat, és a zongorákat csak azért rajzolgatta, mert ez a tárgy jutott elsőre eszébe. A Zongorista a klinika orvosainak elmondta, hogy miután elvesztette párizsi állását, vonaton Angliába utazott és öngyilkos akart lenni. Amikor rátaláltak, és a rendőrség elkezdte faggatni, eljátszotta hogy fogyatékos, ami nem volt számára nehéz, korábban ugyanis foglalkozott szellemi fogyatékosokkal. Ismert néhány jellegzetes viselkedési módot és azokat imitálva be tudta csapni az orvosokat.

A brit egészségügy nagy pénzeket fordított a férfi ápolására, ezért kártérítésre akarja kötelezni a Zongoristát.