Plasztikázott szépségkirálynőt keresnek Kínában

2004.08.04. 17:05
Szépnek születni nem nagy kunszt - vallják a kizárólag plasztikázott hölgyek számára rendezett kínai szépségverseny szervezői - sokkal inkább értékelendő, ha valaki a plasztikai sebészet vívmányaival próbálja kihozni magából a maximumot. Egy szépségverseny, ahová természetes szépségek be se tehetik a lábukat a válogatásra.
A világ plasztikai sebészei nemsokára jó esélyt kapnak tehetségük megmutatására: Kínában megrendezik a "mesterséges szépség" versenyét. Az októberi megmérettetésre kizárólag olyan hölgyeket várnak, akik plasztikai műtéttel javították fel külsejüket; a természetes szépség ezúttal nem elegendő.

Sikerágazat Kínában a szépségipar

A China Daily napilap szerint Kínában felfutóban van a szépség-üzletág. A lakosság évente 20 milliárd yuant (több, mint ötszázmilliárd forintot) költ kozmetikai kezelésekre és műtétekre. Az országban több mint egymillió szépségszalon működik, amelyek hatmillió embert foglalkoztatnak. A szalonok vendégei közt a testükre odafigyelő tinédzserlányoktól a mellplasztikát igénybevevő harmincasokon át az arckorrekciót igénylő negyven felettiek egyaránt előfordulnak.

Mégsem burzsoá csökevény

Kínában 54 éven át tiltott volt szépségversenyt rendezni, mivel a pártállam ezt dekadens burzsoá csökevénynek tartotta. A kirobbanó ütemű gazdasági növekedés és a szigorú társadalmi normák lazulása az elmúlt évek során azonban Kínában is központi kérdéssé emelte a külső megjelenést. A 2003-as Miss World szépségversenyt már Kínában tartották. A "Miss Plasztikai Műtét" szépségverseny ötlete állítólag akkor született, amikor egy versenyzőt diszkvalifikáltak egy hagyományos szépségversenyről, mert kiderült, hogy 11 plasztikai műtéttel érte el tetszetős külsejét.