Szerelembe esett az amerikai polipaggastyán

MTI
2004.05.25. 11:37
J-1-et, az óriás csendes-óceáni polipot végre elérte a szerelem: miután találkozott az elbűvölő, bár kissé fiatalabb nősténnyel, Aurórával, színt váltott, és nyolc csápja összekapcsolódott Auróra karjaival, akivel egy sarokba húzódott, hogy jobban megismerjék egymást.
A két állatot a Sewarban lévő Alaszka SeaLife Center munkatársai "mutatták be" egymásnak, azzal a céllal, hogy J-1 élete alkonyán megismerje a szerelem örömeit. A szerelem ugyanis majdnem elkerülte J-1-et, a világ legnagyobb polipfajának eme illusztris példányát. A 25 kilogramm körüli súlyú, ötéves állat élete végéhez közeledik, a lassú leépülés időszakában van, bőre megkopott, a szívókái foltosak.

Nyolc órán át tartott az ölelés

Amikor az akvárium munkatársai beengedték Aurórát J-1 tartályába, a vonzó nőstény tette meg az első ismerkedő lépést. Csápjával megérintette vendéglátóját, majd visszavonult a sarokba. J-1 azonban hamarosan üldözőbe vette. Az óriás hím polip - "akit" 1999-ben, Seldovia környékén gyűjtöttek be a tengerparton, amikor átmérője még alig volt nagyobb másfél centiméternél -, nem akarta engedni, hogy Auróra kicsússzon a nyolc karjából.

A két polip körülbelül nyolc órán át volt teljesen összetapadva, és az Alaszka SeaLife Center munkatársai remélik, hogy ezalatt az idő alatt a hím átadta a spermacsomagját a nősténynek. Amikor szétváltak, J-1 megváltoztatta a színét: előbb majdnem fehér volt, majd sötétpirosra váltott. A jelek szerint a randevú során a két polip azt csinálta, amit ösztöneik diktáltak, és amit vártak tőlük.

Szomorú vég

Ha Auróra elfogadta J-1 spermáit, akkor idővel 60-100 ezer tojást produkál majd. A tojásrakás után Auróra - aki grapefruit méretű volt, amikor 2002-ben megtalálták a SeaLife Center előtt -, abbahagyja majd az evést, amíg gondozza a tojásait. Azután pedig hamarosan elgyengül és meghal, akár hamarosan J-1 is.