horoszkóp

Péntektől látogatható Pola, a pici csimpánz

2004.11.26. 15:16
Polának a csodával határos módon adott életet negyvenhét éves csimpánzmamája, aztán nem sokkal utána meghalt. A kiscsimpánz most egy ideig a Fővárosi Állatkertben látogatható, majd lehet, hogy őseihez méltón, visszakerül a vadonba.
Pola, a Győrött született kiscsimpánz péntektől "fogadja" az érdeklődőket a budapesti Állatkertben: a csimpánzovi a Nyugat-Afrika Házban van, s Pola reggeltől déli 13 óráig látható - közölte a Fővárosi Állat- és Növénykert.

Késői frigy

Pola a győri állatkertben született tavaly október 25-én, elég nagy meglepetést okozva, mert anyja, Paula 47 éves volt, és már évek óta nem mutatott érdeklődést az ellenkező nem iránt. Misitől, a hímtől ráadásul rács választotta el, mert éppen össze akarták szoktatni őket. Talán emlékeztek egymásra, mert mielőtt 2002-ben Győrbe kerültek, a hetvenes években már voltak lakótársak a veszprémi állatkertben. Mindenesetre megörülhettek egymásnak, s ebből a találkozásból fogant Pola.

Paula Európa egyik legöregebb csimpánzaként adott életet kismajmának, hiszen emberi mértékkel mérve, életkora megközelítette a 90 évet. Az idős anyaállat világra hozta kicsinyét, de gondoskodni már nem tudott róla, mert egészsége leromlott, ezért emberek nevelték a kis csimpánzot. Később Paula ki is múlt, így a kismajom végleg gondozóira maradt.

Vadon vagy fogságban

A kis főemlős azért költözött átmenetileg a fővárosba, mert a győri állatkert télen zárva tart. Polának külön csimpánzovit alakítottak ki, s vele tartott Budapestre pótmamája, Ágnes is, ő gondoskodott Poláról az anyja helyett. A kismajom egész nap az irodában ült, volt saját cumisüvege, hintőpora, járókája és egy plüssmajma, ami a kezdetekben mintegy négyszer nagyobb volt nála.

Andréka György, a győri állatkert igazgatója legjobb megoldásnak azt tartaná, ha Pola visszakerülne a vadonba. Mint mondja, Afrikában működnek úgynevezett visszavadító telepek, amelyek hozzásegítik az állatokat a szabad élethez. A szakember már kutatja a kölyökcsimpánz felmenőinek családfáját. Az anyai ágat sikerült is tisztázni, az apai ág körül még vannak fehér foltok. A kutatásra azért van szükség, hogy Pola lehetőség szerint oda kerüljön, ahonnan ősei származnak.

Az Afrikában elterjedt csimpánzok vemhessége mintegy 240 napig tart, többnyire egy utód születik, és a szoptatási időszak 2-4 év. A csimpánzok 7-9 éves korukban válnak ivaréretté, és 35-40 évig élnek, az eddig ismert legmagasabb életkor, amelyet csimpánz megért, 53 év volt. Pola tehát még kicsi, olyannyira, hogy főleg tápszeres tejet kap, de már próbálja a szilárd eledelt is.