horoszkóp

Pucér professzor bizonyítja az esztétika erejét

2006.09.29. 12:14
Saját testével próbálta illusztrálni egy művészeti iskola professzora az emberi test esztétikáját, ezért pucérra vetkőzött óra közben. A diákok azonban nem értékelték a gesztust, mert szerintük az ő középkorú teste ronda.

Meglehetős felzúdulást keltett a kínai Changzou Tanárképző Egyetemének tanára, Mo Xiaoxin professzor, amikor egy művészeti órán pucérra vetkőzött 30 diákja előtt. A tanár úr azzal indokolta gesztusát, hogy az emberi test esztétikájának hatását kívánta bizonyítani tettével, valamint egyúttal szembe akart szállni a tabukkal.

Mégse volt elég szép

A professzor akciója meglepetésszerűen érte diákjait, és nagy felzúdulást keltett, főleg amikor másnap egy helyi újság is megírta. "Mo pucérkodását sokan undorítónak találhatták, akik nem voltak felkészülve egy öregember nem túl vonzó testének látványára" - nyilatkozta az esetről egy pekingi diák, Wang Xiongjun.

Művészetileg lehet indokolt

Művészeti körökben ugyanakkor megértik a pucérkodó professzor akcióját. A nankingi múzeum Művészeti Kutatóközpontjának dékánja, Zhuang Tianming elmondta, a művészeti oktatásban világszerte elterjedt meztelen modellek használata, és az is előfordul, hogy a tanárok maguk vállalják ezt a szerepet. "Mo esetében a szándékot kellene tisztázni, mielőtt bármiféle véleményt alkotnánk az ügyről" - mondta el a dékán a China Daily napilapnak. "Maga a tett teljességgel megbocsátható, ha az óra részét képezte" - véli, hozzátéve, hogy az emberi test fiziológiájának tanulmányozása a művészeti képzés és rajzoktatás egyik alapja. Szerinte kár, hogy a társadalom egyelőre nem elég toleráns a meztelenség művészi célú használatának elfogadásával.

Ideológiailag elfogadhatatlan, de nem büntetendő

A Kulturális Minisztérium azonban helyteleníti a professzor meztelenkedését - írja a Beijing News. "Mo kurzusának célja eredetileg művészeti kutatásra, anyaggyűjtésre és elemzésre irányult" - mondta el Tian Junting, a kurzust eredetileg engedélyező minisztérium tisztségviselője a lapoknak. "Nagyon helytelen, hogy ennek a kutatási projektnek a keretében meztelenül tanítson".

Az iskola vezetői nem tervezik, hogy szankcionálják a tanár tettét. "Mo professzor kutatási módszerei talán változtatást igényelnek, és erről beszélünk is majd vele. De az iskolának nem áll szándékában megbüntetni ezért az akcióért, nem hágott át vele semmilyen szabályt" - mondta el az intézmény szóvivője a lapoknak.

A professzor a Sina.com szerdai online interjújában azt a vádat is megkapta, hogy csak a publicitás kedvéért dobálta le ruháit. Ő azonban tagadja ezt: "Művészeti céllal történt. Ilyen előadásnak egyéb órákon nem volna helye".