horoszkóp

Utcán meztelenkedtek a modellek

2004.07.21. 14:30
Sanghajban - Kína egyik legmodernebb nagyvárosában - pucér modellek korzóztak végig egy szépségverseny kifutóján, míg értük nem jött a rendőrség. Seattle-ben pedig egy művészfotós keltett feltűnést, akinek modelljei rajtaütésszerűen vetkőztek és fotóztatták magukat a forgalmas belvárosi utcák járókelői közt.
A világ egyéb nagyvárosaihoz hasonlóan a kínai Sanghajban sem tartozik még a mindennapi látványosságok közé, hogy meztelen nők és férfiak tűnjenek fel nyilvános helyszínen, mint ahogy az kedden megtörtént; a rendőrség persze jól le is tartóztatta őket.

Kis zűr a nagy Kínában

Egyetlen férfi, valamint pár ifjú hölgy vett részt azon a szépségversenyen, amelynek résztvevőit a rendőrség vitte el, mivel a rendezvényre nem volt engedélyük, és "megsértették vele az állam erkölcsi normáit". A normák áthágásának oka, hogy a szépségverseny résztvevői mind meztelenek voltak.

Az AFP hírügynökség jelentése szerint a rendőrséget azután riasztották, hogy a modellek öltözethiánya még a szépségversenyek esetében megszokottnál is nagyobb figyelmet keltett, de ennek oka állítólag az volt, hogy a szervezők nem biztosítottak megfelelő átöltözési lehetőséget, és ezáltal arra kényszerítették versenyzőket, hogy nyilvános helyen meztelenül mutatkozzanak. A szépségverseny már csak ezek miatt sem tartozhatott a profi rendezvények közé, de az is árulkodó jel, hogy a megjelent fotósok felszerelése kimerült a kamerás mobilokban.

Rendbontás Amerikában

Múlt csütörtökön Seattle-ben hasonló látványban lehetett részük azoknak, akik önkéntelen szemtanúivá váltak Harvey Drouillard fotóművész kalózakciószerű happeningjének, amelynek során négy ember vállalta, hogy a művészet kedvéért hirtelen ledobálja a ruháit és meztelenül pózol a város forgalmas belvárosi utcáin, a gyanútlan járókelők közt. Gyorsnak kellett lenniük, mert Drouillard szintén nem rendelkezett engedélyekkel: egy kép elkészítésére körülbelül 15 másodperc jutott.

A sorozat elkészítése előtt a fotós sokat gyakoroltatta modelljeivel, hogyan tudnak minél gyorsabban levetkőzni és felöltözni. A művész ezzel az akciójával most megnyílt, "Lady Godiva lelke" című kiállításának kívánt némi hírverést csapni, és azt is szeretné elérni, hogy a közvéleményben tudatosuljon: az egyszerű pucérkodás nem egyenrangú a művészi meztelenséggel.