Az Egyesült Államokban meglátta saját árnyékát a világ leghíresebb időjósa, Punxsutawney Phil, a mormota. Ez azt jelenti, hogy még hat héten át fog tartani a kemény tél - legalábbis Amerikában.
Pennsylvania államban nem a medvének, hanem az amerikaiak egyik kedvenc állatának, a mormotának tulajdonítanak időjós tehetséget. Punxsutawney Phil a település melletti Gobbler's Knob nevű dombon a hétfői napsütéses reggelen kikecmergett odújából, körülnézett, és "kihirdette az ítéletet", azaz visszaballagott vackába, további hat héten át tartó zord telet jósolva ezzel a több száz érdeklődőnek.

Százéves hagyomány

A kis pennsylvaniai településen február másodikát, azaz a Mormota napját, népünnepéllyel, vigasságokkal ünneplik a helybéliek és az alkalomra ide látogatók immár 117 éve. Ezalatt az idő alatt a mormota 93 alkalommal látta meg árnyékát, így volt ez az elmúlt négy év alatt is.

Mormota búcsú

A mindössze 6700 lelkes településre e napon általában több tízezer vendég érkezik. Tavaly mintegy negyvenezren voltak kíváncsiak a mormota meteorológiai jövendölésére, illetve még inkább a mormota napi mulatságra.

"Csöppet sem érdekel, hogy a mormota milyen időt jósol, ez az emberek ünnepe" - mondta az AP amerikai hírügynökségnek a hétfő reggeli attrakciót követően Bill Cooper a Punxsutawney Mormota Klub elnöke.

Bár Gobbler's Knobra alkoholt vinni tilos, az ünnepségek többi helyszínén azért akadt ital bőven. Sokan kifejezetten e napra tűzik ki esküvőjüket is. Jóllehet a Mormota napja az idén hétköznapra esett, a tömeg is kisebb volt, azért mégis akadt hét pár, akik ezen a napon kötötték össze sorsukat.

Sztár mormota

A Mormota napja az elmúlt évtizedben mind népszerűbbé válik nem csak Pennsylvaniában, de az Egyesült Államok más részein is. Bár a leghíresebb mormota még mindig Punxsutawney Phil, hétfőn már 12 államban tartottak mormota napi ünnepséget: Mississippi államban például Dixie Dan, Ohióban Buckeye Chuck, Georgiában pedig a tekintélyes nevű Beauregard Lee tábornok jósolta meg, hogy milyen időre számíthatnak az emberek az elkövetkező hat hétben.

A magyar mackó nem tudja
A budapesti Állatkert mackóinak viselkedéséből nem lehet következtetni arra, hogyan folytatódik a tél - mondta el a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője az MTI kérdésére hétfőn.

A szakértő kifejtette: az állatkerti medvék életmódja eltér a természetben élő társaiktól többek között abban, hogy rendszeresen kapnak ápolóiktól enni, s ezért nincs szükségük téli álomra sem. Így viselkedésükből nem lehet arra következtetni, milyen lesz a tél hátralevő része.

Miután folyamatosan kint vannak, eszegetnek, s csak a nap végén húzódnak vissza barlangjukba, nem érdemes várni téli álom utáni ébredésükre, hogy a néphitnek megfelelően bárki ebből próbálja megjósolni a közeli hetek időjárását.

A néphit szerint abból, hogy február 2-án előmerészkedik-e a barlangjából a medve, megállapítható, meddig tart még a tél. Ha az állat a napsütésben megpillantja saját árnyékát, és attól megijedve visszabújik barlangjába, még hosszú, hideg télre lehet számítani.

Az Országos Meteorológia Szolgálat tájékoztatása szerint a héten még enyhe idő, majd a hétvégétől újra lehűlés várható.