horoszkóp

Inflációban, gyertyában és birkában világrekorderek vagyunk

2006.09.22. 13:06
A magyar Guinness-világrekordok közt természetesen van egy rakás sportteljesítmény, amelyek miatt minden elismerésünk a sportolóké, ezek azonban korántsem olyan izgalmasak, mint például a világ legnagyobb halottak-napi gyertyája, a legtöbb kézzel nyírt birka, vagy a világ legnagyobb inflációja.

A magyar kis nép létére vonzódik a tömegesen felállítható, vagy gigantomán méretekkel elérhető rekordokhoz. A Guinness-rekordok Könyve szerint is hitelesített 19 magyar teljesítmény közt - a kimagasló magyar sportteljesítmények mellett - van olyan is, amivel nem jókedvünkben kerültünk be, van szociális- vagy figyelemfelhívó rekordkísérlet, de a komolytalanabbak közül válogatva is találtunk pár rendhagyó humorú érdekességet.

A jelenleg legaktuálisabb az a felbuzdulás, amelynek keretében ma, azaz pénteken délelőtt 10 és fél 11 közt a Margitszigeten egyszerre több mint 18 ezer gyerek mosott egyszerre fogat Dévényi "Tibi bácsi" Tibor vezényletével, és ezzel úgy tűnik, sikerült új Guinness-rekordot felállítaniuk. Az akcióval a szervezők a rendszeres fogászati szűrővizsgálatokra hívták fel a figyelmet, ami a fogak állapotának felülvizsgálata mellett az esetleges rákos szájüregi elváltozások szűréséhez is fontos. A Magyar Rákellenes Liga szervezte eseménynél nem bízták a véletlenre a dolgot, az ország több pontjáról buszokkal hozták az általános iskolás csapatokat a helyszínre, ahol a Guinnes Rekordok Könyve képviselői is megjelentek.

Nézzen habzó szájakat

Szociális célú rekordkísérletként definiálta a Danone Kft. azt a szeptember 13-án hivatalosan is elismert happeninget, melynek eredményeképp magyaroké a világ legnagyobb gyerekrajza. Az 1800 négyzetméteres művet a cég a "Tegyünk együtt a gyermekekért" (TEGY) programjának kezdeményezésére azon városok lakosai festették ki saját kezükkel, amelyekben gyermekonkológiai és rehabilitációs központok működnek. Az óriás rajz összesen mintegy 100.000 kéznyomattal készült el.

Uszod községről eddig nem hallottunk, pedig lakói komoly kísérletet tettek rá 2002. novemberében, hogy felállítsák a világ legnagyobb halottak napi gyertyáját. A nemzetiszínű, 208 centi magas és 73 centi kerületű pályaművet a képek tanúsága szerint rendeltetésszerűen használatba is helyezték, arról azonban nem találtunk információt, valóban sikerült-e hitelesítettniük a rekordot.

A Rekordok könyvének online adatbázisában arról sem találtunk információt, valóban miénk-e a világ legnagyobb, templomon belül épített Betleheme, pedig ez is egy fontos rekord lehetne. A Vörsön megépített jászol mindenesetre a látogatók számában állítólag már megdöntötte a csúcsot.

2005 májusában Schobert Norbertnek nem jött össze a 10 ezer aerobicozó, pedig ettől tette függővé, folytatja-e pályafutását. A fitness-guruból azóta táplálkozástudományi intézménnyé növekedett Schobert azonban kivágta magát a szorult helyzetből: mint kifejtette, amíg egy ember is eljön a 34 fokos melegben, hogy vele tornásszon, addig ő nem hagyhatja abba.

Klikk!

Sokkal népszerűbb volt ehelyett egy kis össznépi smár: 2005. júniusában, Szent Iván éjszakáján az Erzsébet-hídon több mint 12 ezren csókolták meg egymást, ami tényleg jobb program, mint negyven fokban izzó betonon aerobicozni.

A Guinness-adatbázisból tudtuk meg azt is, hogy miénk volt a világ legdurvább inflációja is 1946 júniusában, amikor az 1931-ben kibocsátott aranypengőért 130 millió-trillió papírpengőt adtak. Remélhetőleg a világ legelkúrtabb forradalma kategória nem létezik, mert abba a mostanság zajló eseméyek alapján azonnal automatikusan jelölnének bennünket: kifosztott csokiautomaták és túszul ejtett mesefilm-szereplők valószínűleg sehol máshol nem fordulnak elő.

De ennél sokkal izgalmasabb, hogy a szabadkézi juhnyírás rekordját is mi tartjuk: 2003 áprilisában Hódmezővásárhelyen Marton János 8 óra alatt 50 birkát nyírt meg. A könyv szerint mindezt ráadásul nem elektromos nyírókészülékkel, hanem a hagyományos kéziollóval, ráadásul szünet nélkül tette. Arról nincs hír, nem sikerült-e ezzel beszereznie világ legsúlyosabb ínhüvelygyulladását, pedig az is rekordképes lehetett volna.

Csókgaléria

További komoly rekord fűződik a Magyar Cirkusz és Varieté művészének, Kristóf Krisztiánnak a nevéhez: az artista három szivardobozt dobott fel a levegőbe, majd elkapta azokat, és ezt még utána lehet csinálni, de a közben végrehajtott triplaszaltó már valószínűleg keveseknek menne.

A Sziget-fesztivál szervezése óta egyre közismertebb és népszerűbb Müller Péter zenekara, a Sziámi is szerepel a Rekordok könyvében: ők adták a világ leghosszabb koncertjét. A 2006. március 17-én kezdődött performansz 48 órán át tartott, a zenekari tagokon és a Guinness-hitelesítőkön kívül nem tudni, volt-e más is, aki a teljes időtartamot velük együtt végigasszisztálta volna.

A leghosszabb rétes, legnagyobb halászlé, gulyásleves vagy somlói galuska szinte már megszokott kulináris rekordkísérletek a magyar konyha hazájában, ezekből azonban nem találtunk hivatalosan is megerősített világrekordot a Guinness-adatbázisban. Most azért van rá esély, hogy ilyen is legyen: szeptember 27-én a Vecsési Káposztafesztiválon 6500 adag székelykáposztát készítenek majd, szintén Guinnes-rekordkísérletként. Itt a lehetőség, hogy beegyük magunkat a történelembe.