Golf-világbajnokság jegesmedvék között

MTI
2004.04.02. 17:37
A sarki golfozást kedvelők legnagyobb örömére idén is megrendezik az Északi-sark vidékén a jéggolf-világbajnokságot. A közelben tanyázó jegesmedvék miatt a szervezők mordályokkal fegyverkeztek fel, hogy szükség esetén le tudják zavarni a pályáról a nem szívesen látott vendégeket.
Harmincnégy sportoló vállalta a sarki golfozást egy olyan 18-lyukú, ebből a szempontból amúgy normális lyukfokozatú pályán, amelyet a jeges-havas Északi-sark vidékén építettek ki az idén ötödször jelentkező jéggolf-világbajnokság szervezői.

A tavalyi vb elmaradt

Tavaly, amikor Grönland lett volna a színhely, nem tudták megrendezni a nemzetközi viadalt, mivel a relatíve meleg időben elolvadt a pálya talaja. Ettől most nem kell tartani, a csütörtöki edzésen például mínusz 28 fokos hideget mértek a jégpályagondnokok, akiknek a fagyasztás helyett a fogyasztás, az élelmezés is a fő feladatok közé tartozik.

Vigyázat! Medveveszély!

A legfontosabb kötelezettségük mégsem ez, hanem a medvék távoltartása a világbajnokságtól. Na nem a részvételtől, hanem a résztvevőktől, ugyanis az északi pólustól mintegy 1000 kilométerre, Norvégia északi partjainál fekvő Svalbard szigetcsoport egyik kirívó szépségű darabján jóval több a fóka és sokkal több fordul elő jegesmedvéből is, mint golfozóból. Ennek megfelelően - mivel a helyi medvék cseppet sem félnek az embertől - a felvigyázóknál mordályok is vannak.
Miközben őreik a mackók távoltartásán buzgólkodnak, a golfozók maguk a golflabdát megszokott módon, kesztyűs kézzel ütik a jéglyukakba.