Szobrot kapott Suri Cruise széklete

2006.08.31. 15:13
A szoborba öntött bébicipők kora lejárt: Tom Cruise és Katie Holmes kislányának első relikviája egy bronzba öntött székletminta.

Pár éve még a bronzba öntött bébicipő volt a trendi emléktárgy a kisgyermekes szülők körében, de az újabban különösen hülye Tom Cruise számára ez nyilván nem volna kellőképp extravagáns. Daniel Edwards szobrászművész már szebbé tette a világot a medvebőrön szülő Britney Spears részletgazdag megformázásával, majd bronzba öntötte Hillary Clinton mellszobrát, és ez utóbbi meghatározást érthetjük szó szerint. A feltűnési viszketegségben szenvedő Cruise és a hasonlóan problémás szobrász most egymásra talált, ennek eredményeként pedig új mű született: Suri Cruise első szilárd széklete bronzba öntve.

Nem szarozott

A mű!

Edwards művén kis bronz talapzaton helyezkedik el a két hurka, és réztáblácska hirdeti az eredeti alkotó, Suri Cruise nevét. Az alkotást augusztus 30. óta a brooklyni Capla Kesting Fine Art galériában lehet megtekinteni, az eBay-en pedig már lehet rá licitálni is: az ár jelenleg 5,100 dollárnál (kb. 1 millió 96 ezer forint) jár. A befolyt összeggel a March of Dimes nevű jótékonysági alapot támogatják majd, ami egy koraszülöttekkel foglalkozó alapítvány.

A szobor műelemzése során arra jutottunk, hogy Suri valószínűleg már szilárd táplálékot is kap, legalábbis az alkotás formavilága erre enged következteni. "A bébi bronzból megformált széklete kedves családi ereklye lehet másoknak is" - véli David Kesting, a galéria igazgatója, akinek reményei szerint ezzel új trend született.

A műalkotás az eBay-es aukció lezárásáig egy tárlóban látható, de a galéria felkérte a művészt, hogy készítsen róla pár - szigorúan limitált számú, sorszámozott - gipszmásolatot, tehát ha valaki lemaradna az eredetiről, még lesz alkalma olcsóbban hozzájutni.

Pucsító Britney, csöcsös Hillary

Edwards a jelek szerint Jeff Koons giccses sztárszobrait gondolta tovább, amikor giccs és sztárok párosítása mellett igyekszik nem csak ízléstelen, de lehetőleg botrányos is lenni. Ezt először a szülő Britney Spears-t ábrázoló szobrával sikerült elérnie, amelyen az énekesnő testhelyzetéből adódóan bárki megtekintheti a női külső nemiszervek felépítését. Edwards ezek után Bill Clinton nejét álmodta mellszoborba: ezek a szobrok hagyományosan a dekoltázsnál végződnek, Edwards felfogásában azonban Clintonné két méretes és formás keblet is kapott, és mindössze egy szexi csipke melltartót visel.

Clintonné